Бургаското семейство Деница и Кристиан Сендови поведе най-голямата битка, за да види своето дете – Светослав, отново да играе и тича нормално. Детето е на 2 години и 6 месеца, но през юни 2016-та година крачетата му се парализират и няма категоричен отговор от лекарите на какво се дължи това. Момченцето е пълно с енергия, развива се нормално, но не може да върви. „Беше буен, щастлив, игрив – до момента, в който просто каза „Ох“ и всичко беше до там“, разказаха емоционално родителите му в предаването „На кафе“ по Нова тв днес. 3-ти юни м.г. е денят, който променя живота им и днес надеждата им е да отидат в клиника в Белгия за диагностика и лечение на момченцето.

„Развиваше се нормално, всичко беше идеално, бяхпме свалили памперса. Багяше, тичаше, скачаше, до момента в който не му беше поставена ваксина - четвърти прием на Пентаксин. Спазнали сме всички препоръки. Когато поставихме ваксината нямаше проблем, но на следващия ден си играехме заедно на пода и едната играчка падна настрани и той отиде да я вземе. Крачето му обаче сякаш се огъна и той се свлече. Помислихме си, че си го е навехнал или че е изтръпнало. Но после забелязахме, че се обездвижва. Първо само дясното краче се сгъваше. Но започна още повече да се сковава. Изачкахме около 15-20 минути и отидхме в Спешното“, разказа баша на Светльо - Кристиан.

Майка му Деница каза, че в Бургас лекарите са поставили диагноза постваксинален полиомиелит, а в София – други възпалителни невропатии.

„Децата на негова възраст трябва да бягат и да играят, а той е по рехабилитации и физиотерапии. Насочили сме се за диагностика и лечение към клиника в Белгия. Повечето лекари, при които отиваме тук, просто казват, че няма какво да се направи. Чакаме отговор, за да може да се оправи нашето дете. Няма да позволя друг да решава дали ще се оправи или не.

Първоначалната сума, която трябва да съберем е 10 хил. евро, което е само за диагностиката, а после ще се преценя на място колко ще струва лечението“, каза Деница Сендова.

Според нея много от лекарите казват, че състоянието на Светко е следствие от ваксината, но така и няма точна диагноза.

В подкрепа на Светко ще има благотворителен концерт – на 3 май, в читалище „Васил Левски“ в Айтос.

На снимката е публикувана банковата сметка в помощ на малкия Светослав Сандов.