33-годишен психично болен мъж превърна карнобатското село Деветак, община Карнобат, в Туин Пийкс, а местните жители изтръпват, че скоро ще се върне в населеното място. Иван Т. имал от години серизни психиатрични проблеми, неколкократно е лежал в болници, но няма сила, която да реши кардинално проблема както на хората в селото и на близките му, така и на самия него. Той е замервал с камъни роднините си, слагал бетонни опасни капани по улиците в населеното място, смятайки, че гради нова светофарна уредба, която да превърне село Деветак в град. Случаят е показателен, тъй като е сред многото, при които роднини, съседи, десетки хора са изложени на опасност от оставени на свободен режим пациенти с психични проблеми, а мерките, които се вземат от страна на държавата са временни и не вдъхват спокойствие у потърпевшите.

Иван от години имал заболяване, което го правело агресивен. Изписани са му били лекарства, обаче нямало сила, която да го накара да ги пие. Така постепенно той станал буен, абсолютно непредсказуем, енергията извирала от него в неочаквани посоки, започнал да се нахвърля срещу близките си, станал опасен и за околните. „Един ден осъмнахме с напълно боядисана в сигнално синьо чешма, всеки ден намирахме бележки, с които облепяше кметството, напълно нечитивни. После реши, че Деветак трябва да стане град и започна да издига бетонни колове на кръстовищата. Те бяха опасни, защото са крайно необезопасени и можеха да се стоварят върху коли и хора, а той смяташе, че са светофари. Тръгна вечер да броди из околностите, никой не знаеше дали няма да изпадне в криза да нападне някого или да предизвика катастрофа. Най-потърпевша обаче беше леля му. Хвърляше камъни срещу близките си.“, разказаха потресени жители на Деветак пред БургасИНФО.

Те са тръгнали по трънливия път да искат Иван да бъде лекуван. На този етап имат успех, но твърде краткотраен. Малката им доза спокойствие е, че са успели чрез съда в Карнобат да настанят мъжа за задължително лечение в държавната психиатрична болница в Царев брод. Ужасът им е, че това е само за три месеца и си задават неизменно въпроса: А после?.

Искането за настаняване в болница е от страна на районния прокурор в Карнобат. В него се сочи, че мъжът страда от психично заболяване с диагноза умерена умствена изостаналост, декомпенсация с поведенчески отклонения и поради заболяването си може да извърши престъпление, като представлява опасност за близките му, околните, за обществото и застрашава сериозно здравето им, както и застрашава сериозно собственото си здраве.

Освидетелстваният е бил изслушан в съдебно заседание и първоначално е отричал да страда от психично заболяване, като твърдял, че няма нужда от лечение, а е бил предизвикан от роднините си да извършва агресивни прояви спрямо тях.

„От около половин година лицето е започнало да не приема предписаните му медикаменти, тъй като е бил освидетелстван като психично болен в ЦПЗ Бургас и е лежал като такъв в психиатрична клиника Раднево, в следствие на което състоянието му се влошило, като същият започнал да упражнява физическо насилие спрямо родителите си, като ги биел, обиждал и замервал с камъни, като е хвърлял камъни и по други негови роднини, като освен това станал опасен и за околните, тъй като слагал бетонни колове и дървета на главната улица на с. Деветак, като по този начин е можел да предизвика ПТП с тежки последици, а освен това станал опасен и за себе си, тъй като вечерно време излизал и не се прибирал и по този начин е можел да умре от замръзване. Това негово поведение станало повод да бъде сезирана Районна прокуратура Карнобат, която след извършената проверка е внесла искане в Районния съд за задължителното му лечение“, посочват магистратите в Карнобат.

Според тях състоянието на мъжа налага медицинско наблюдение и провеждане на лечение. Това накара жителите на Деветак да си отдъхнат, но временно.

„После? Отново ще бъде на нашите глави, дано се намери начин да го настаним в дом, за да бъде спокоен и той, и близките му, и всички местни хора“, надяват се хората от Деветак.