Да те приемат в най-престижния музикален колеж в света, след като си преборил хиляди кандидати, но да не можеш да заминеш, заради липса на пари! Историята на един талантлив български музикант, който преследва мечтата си.

Тимпани, барабани, маримба, конги и дори пиано. Това са само малка част от инструментите, на които ще чуете Цоньо да свири.

„Ударните инструменти са около 128 и на по-голямата част от тях мога да свиря”, казва музикантът Цоньо Цветков.

Макар първият му досег с музиката да е на 6-годишна възраст, Цоньо проявил афинитета си към нея много по-рано.

„Още не съм можел да ходя, когато съм взимал флумастрите на сестра ми и съм ги чукал в тенджерите на майка ми, което е най-забавната част от моя старт като музикант”, добавя Цоньо.

А след летящия старт у дома, Цоньо направил впечетлание и в Националното музикално училище "Любомир Пипков". Необятния свят на музиката му показала Искра Палиева.

„Влага цялата си душа, когато свири приковава цялата публика, а когато спре, на всички ни е мъчно”, обяснява Искра Палиева, преподавател в Национално музикално училище "Любомир Пипков".

След 12 години в нейните ръце, сега Цоньо иска да сбъдне голямата си мечта - да учи в „Бъркли” - най-престижният музикален колеж в света. Пътят към него преминава през оспорвана конкуренция с хиляди кандидат и… българската копаница.

„Не бяха подготвени за този размер 11/8, който е неравноделен. Бяха изненадани от стила музика, който бях подготвил, тъй като повечето кандидати изпълняват джаз, фънк, американска музика. Аз просто реших да отида с българско произведение, да видят откъде идвам, да покажа нашите традиции”, Искра Палиева, преподавател в Национално музикално училище „Любомир Пипков”.

Отговорът не закъснява. От колежа, чиито възпитаници са спечели над 230 награди „Грами”, му изпращат писмо. В него му честитят, че е приет. И макар да е спечелил стипендия в размер на 20 хиляди долара , трябва да събере още толкова, за да започне да учи в Съединените щати - и то за един месец.

„Семейството ми беше много щастливо до момента, в който не разбра, че има една много голяма сума, която не можем да покрием”, разказва музикантът Цоньо.

Затова сега се надява на едно: „Да продължа да сбъдвам мечтите си!”

Ако искате да помогнете, може да го направите по банков път:

Цоньо Иванов Цветков
IBAN: BG46STSA93000021428308
BIC: STSABGSF
Банка ДСК

Източник: Нова тв