Въвежда се знак „Произведено в България от хора с увреждания“, обяви изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Целта е потребителите да знаят, че с купуването на стоки, обозначени с него, подпомагат реализацията на хората в неравностойно положение. Знакът „Произведено в България от хора с увреждания“ ще бъде представен по време на изложение в Пловдив, на което ще могат да се видят продуктите на повече от 100 социални предприятия. То ще се проведе от днес до 2 април в палата №6 на Пловдивския панаир.

Знакът е учреден от Агенцията за хората с увреждания, като идеята е да бъде поставян върху изделията, произвеждани от тях, както и до логото на фирми, които предоставят услуги за хората в неравностойно положение, обясни Минчо Коралски.

"Ще дадем шанс на фирмите, които работят да развият своята дейност, а от друга страна те ще върнат жеста към обществото с по-високо качество на продукцията и услугите, които предоставят. Агенцията за хората с увреждания ще бъде гарант, че всяка фирма, която ползва този знак е регистрирана при нас", посочи той.

Знакът „Произведено в България от хора с увреждания“ ще бъде представен по време на изложението в Пловдив. На него ще могат да се видят продуктите на повече от 100 социални предприятия, каза председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации Стилиян Баласопулов. Повечето от тях произвеждат дрехи, обувки и храни, но има и такива, които се занимават с реклама, уеб дизайн и приложни изкуства.

"Много от тях работят за износ. Говоря за топ ниво на качество, продукти, които са на конкурентни цени, тъй като директно участва производителят", каза той. Над 280 хиляди са хората с увреждания у нас, които са в активна възраст, като в това число не се включват тези с под 50% намалена работоспособност. От тях работят едва 10 на сто, алармираха от неправителствените организации на хората в неравностойно положение. Освен това много от тях предпочитат да скрият информацията за заболяването си, заради опасения, че няма да бъдат наети на работа.