Община Бургас и Сливенската света митрополия, с любезното съдействие на Пловдивската света митрополия и Пловдивската православна телевизия, ви канят на безплатната прожекция на филма "Светителят хирург", разказващ за живота и великите открития в медицината на свети Лука Кримски.
Автор, оператор и режисьор на лентата е журналистът Ангел Бончев, който почти 2 години работи върху "Светителят хирург". Филмът ще бъде прожектиран на 2 април от 18.30 часа в голямата зала на Дома на нефтохимика.
"Светителят хирург" запознава широката общественост с житието на един от най-великите светци, просияли през 20-и век - свети Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски.
Св. Лука посвещава своя живот в служение на Бога и страдащите хора. Той е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.
Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Те споделят своите емоции именно във филма "Светителят хирург". Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента. Неизброими са свидетелствата за чудесата, станали пред неговите мощи.
Едно от чудесата във филма "Светителят хирург" е на доктор Татяна Шевченко. Тя е била на крачка от смъртта и отказала да отиде да лекува онкологичното си заболяване в реномирани клиники, а е предпочела да остане в Симферопол, близо до свети Лука. След много молитви пред мощите на свети Лука Симферополски и операция, тя получава отново шанс да живее и да бъде сред семейството си.
Българите също могат да се поклонят на мощите на свети Лука Кримски в митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив, където миналата година светинята пристигна у нас. Заслугата за това в България да има филм за свети архиепископ Лука е на Пловдивския митрополит Николай, който е поканил и благословил Ангел Бончев да сътвори "Светителят хирург". Премиерата на филма бе именно в Пловдив на 11 февруари тази година. Авторът споделя, че ще отиде да представи филма навсякъде , където бъде поканен, задължително безплатно за всички православни християни.
Самият той ще присъства в Бургас, за да разкаже за това как в днешно време се прави православен филм, какви са трудностите и разбира се всички емоции и чувства, които е изпитвал докато прави филма за живота на свети Лука Кримски.