Честит имен ден на Дария и Найден! Бургас 1138 души празнуват днес

img

Православната църква чества Свети мъченици Хрисант и Дария - Хрисант бил единствен син на царедвореца Полемий от Александрия. Като син на богати родители, той  учил в различни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време. Но мъдростта на света го правела тъжен, тъй като не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина. Но Бог уталожил тъгата му: до ръцете на младия Хрисант стигнали Евангелието и Книгата на Апостолските деяния. Като ги прочел, той бил просветен от Истината - Христос. Потърсил учител и го намерил в лицето на свещеник Карпофор, който го упътил във вярата и го кръстил. Това не се харесало на бащата на Хрисант, който предприел всичко, за да го накара да се отрече от Христовата вяра. Оженил го насила за девойката Дария, която била езичница. Но Хрисант поучил Дария, тя приела вярата в Христа и двамата живеели заедно като брат и сестра, в привиден брак. След смъртта на баща си, Хрисант започнал свободно да изповядва Христа и да живее според неговите повели. По времето на император Нумериан Хрисант и Дария били измъчвани заради вярата си. Но и самият мъчител Клавдий, като видял търпението на двамата мъченици и чудесата, станали по време на мъчениятаим, приел Христовата вяра, поради което се удостоил с мъченическа смърт. Хрисант и Дария били убити с камъни. На мястото, където били погребани, по-късно била построена църква.

В третата неделя на Великия пост – Кръстопоклонна, Православната църква чества Свети мъченици Хрисант и Дария. Житиетата на двамата разказват за мъченията, които претърпели в името на Христовата вяра. Имен ден празнуват всички с имена Дарина, Дария, Дарин, Найден и Найдa.

В област Бургас общо 1138 души празнуват имен ден на 19 март. Това съобщиха от ТЗ „ГРАО“ в Областна администрация-Бургас. Най-много от тях са дамите носителки на името Дарина – 523. Името Дария носят 320 дами в областта. Сред мъжете най-разпространено е името Найден, което притежават 224 мъже. Значително по-малко са мъжете с името Дарин – едва 63 в областта. Най- не  популярното име, което празнува имен ден днес – Найда, носят 8 дами в региона.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Зрелищен арест в Бургас: Полиция арестува мъж със син „Опел”

Куче захапа 77-годишия Йордан Русев в центъра на Бургас, остави кървава диря

Огнена стихия в ж.к. Славейков, две коли горят до блок 53