Трагедия изплува от "сухото" езеро в парк „Славеева река“ в Айтос след 32 години във време, когато започва пълната реконструкция на емблематичния район в града. Сред местните жители в момента има дискусия дали въпросното езеро трябва да бъде запазено или не. По този повод айтозлийка е разказала пред общинското издание „Народен приятел“ за жестоката участ на младеж преди години, който е близък до новите роднини на фолкфурията Софи Маринова, която е обвързана с Тодор Давидов-Гринго.

„Народен приятел“ е издирал из старите документи следните факти:

Осмокласници от набор 1971 година били на бригада с цялото училище, брали череши. След като трудовият ден приключил, учениците тръгнали през парк "Славеева река" към къщи. Само едно дете не се завърнало при своите. Тодор Атанасов Тодоров, с прякор Гринго, тогава ученик в VІІІ клас и вуйчо на годеника на Маринова - Гринго, се отбил на езерото в парка, за да се изкъпе и разхлади в горещия юнски ден с още няколко съученици.

Децата влезли в езерото, опитвали се да плуват, но кракът на Тодор се схванал, глътнал си езика, потънал в дълбокото и за минути се удавил в езерото. Това ни разказа майката на Тодор, 68-годишната Бахрие, която открихме на айтоската улица "Гоце Делчев".

"Малко по-късно в махалата научихме какво се е случило. Още същия ден изпуснаха водата от езерото. Бяхме деца и много любопитни - ходихме там след като изпуснаха водата - приличаше на блато. Помня, че го чистиха от калта и боклуците", спомня си и 46-годишната айтозлийка, която се оказа съученичка на Тодор.

Според Бахрие, нейният син не е единствената жертва, която е взело езерото. "Имаше случаи с още едно-две деца от града, затова изцяло го пресушиха", твърди майката. А случаят с удавения Тодор бил разследван и приключен с констатацията, че езерото е опасно. Не е пълнено с вода от 32 години, от деня, в който в архивите е записано "Тодор Атанасов Тодоров - удавен в езерото в парка".

32 години по-късно езерото и споменът за двете ръждясали водни колела в него, са на път да останат в историята, заедно с трагичната случка с детето. Според спечеления и финансиран с 1,6 млн. лв. проект на Община Айтос, езерото ще се превърне в многофункционален спортен комплекс, в който децата и младите хора на Айтос ще имат далеч по-безопасни занимания.