Бетонно блокче се изсипа и разби на тротоара пред вход на 35-ти блок в бургаския ж.к. „Славейков“ за ужас на преминаваща наблизо майка с дете. "Опасността е сериозна. По ирония на съдбата, това е единственият несаниран блок в района, сигнализира бургазлийка като призовава публично за спешен оглед на старите блокове.

Най-много падат бетонните блокчета, които са под терасите и много от хората са си ги махнали сами. Почти всеки ден се срутва по нещо от блока, дори откъртеното парче да е съвсем малко, ако то падне от висок етаж, може да бъде много опасно за минаващите оттам. Но така е, след като имаше хора, които се опъваха за санирането“, разказаха жители на осеметажната панелна сграда пред БургасИнфо, които гледат завистливо как точно пред тях съседният блок се санира и се питат ще дойде техния ред.

Оправни домоуправители печелят проекти, Общината им помага финансово

Всъщност подобни общи части често предизвикват конфликт между съседи, които не могат да се разберат как да направят ремонт и да обезопасят фасадите, терасите и т.н. Често проблем са и канализациите, като в много блокове, поради преустройство на жилищата, изливат мръсната вода от чешми, перални и други уреди в канала за дъждовна вода.

В други райони на Бургас съседи за пример проявяват инициативност и добра воля и когато има нужда от ремонт, полагат общи усилия, за да обезопасят фасадите. Подобен е случаят в близо 50-годишен блок в центъра на града. Един от входовете, заедно с пространство пред него, беше започнал опасно да се руши. Загрижени, жителите на входа сами са потърсили съдействие от Община Бургас и са представили свой проект за обезопасяване. Сега следа от рушащата се фасада и начупените плочки няма, като са облагородени и зелените площи отпред. По справка от 2008 година досега са реализирани около 100 такива проекта. Всяка година средно между 50 000 и 100 000 лева се заделят за тази цел, като всеки един проект е на стойност до 10 000 лева.

Най-много падат бетонните блокчета, които са под терасите и много от хората дори са си ги махнали

В други части на Бургас съседи проявяват инициативност и добра воля, и когато има нужда от ремонт, полагат общи усилия, за да обезопасят фасадите, те дейно са потърсили съдействие и са го получили от Община Бургас (виж ТУК)