Международни мобилни екипи ще бъдат ангажирани за осигуряване на сигурността на туристите. Това обяви днес министър на туризма доц. д-р Стела Балтова след първото за годината изнесено заседание на Съвета по туризъм в Бургас. За осигуряване на максимална безопасност за летовниците, дошли на почивка на родното море, ще бъдат сформирани съвместни екипи от български, румънски, чешки, унгарски, и полски полицаи. Те ще осигуряват интернационална езикова достъпност.

„Заради динамичната международна обстановка и заплахата, която съществува в целия свят, темата за сигурността, е от изключително значение. България на този етап се радва на едно спокойствие и това е обстоятелството, което е предпоставка за завишения интерес на чуждестранните туристи към страната ни като туристическа дестинация“, посочи доц.д-р Балтова.

Стабилната обстановка у нас, подчерта тя, се дължи и на мерките, предприети от отговорните институции, като сред тях и затегнатия контрол от органите на реда в курортите и плажовете по Южното Черноморие.

400 мобилни камери, които дават възможност за проследяване и установяване на извършени нарушения са монтирани в Бургаски регион. Очаква се до края на годината броят на „електронните очи” да нарасне до 600. По време на заседанието на Съвета по туризъм министър Балтова направи силна заявка за предстоящия сезон по морето и очерта оптимистична прогноза. Очаква ни по-успешен сезон, който ще надхвърли рекордите от миналото лято. От Министерството на туризма посочиха, че вече е налице и ръст на ранните записвания от Германия, Русия, Холандия, Франция и Чехия.Вече е обявена обществена поръчка за подготовката на единна система за туристическа информация и система - регистър за настаняване. Тя ще позволи в реално време да се свързват регистрите на хотелите с МВР, НАП и общините и ще бъде крачка напред, както по отношение на сигурността, така и за противодействие на сивия сектор.