Трупове на мъртви животни стреснаха жителите на село Звездец, община Малко Търново. Те се обърнали към омбудсмана на Бургас Таню Атанасов, който днес изпрати сигнала към медиите. От кадрите, предоставени му от местни жители, се виждат телата на мъртва крава и кон. Според Атанасов труповете са от животни от ферма в селото.

„Очакваме бърза реакция и строга отговорност от съответните длъжности лица“, зове Атанасов.

Агенцията по безопасност на храните в Бургас веднага реагира на сигнала и изпрати спешна проверка в селото.

„Моментално е изпратена група в селото. Умрелите животни трябва да бъдат загробени. Ако са безстопанствени, задължение на кмета на населеното място е да извика ветеринарен лекар. БАХБ има сключен договор с екарисажа във Варна. Ако животните имат стопанин, той трябва да се обърне първо към своя ветеринарен лекар, след което – към държавен.“, обясни директорът на БАХБ в Бургас д-р Георги Митев. Той добави, че преди месеци омбудсманът е подал сигнал за свободно движещи се по улиците животни в Звездец, като тогава е издадено наказателно постановление с номер ЗЖ 108. Той е категоричен, че не бива подобни случаи да се преекспонират политически по време на предизборна обстановка. Д-р Митев в момента не е на работа, тъй като е кандидат за депутат.
"Опазихме Бургаска област от всички тежки болести по животните, нека да не се търси излишно преекспониране", добави той.