Празничен велопоход навръх 3 март - Националния празник на България (петък) организират ентусиасти в сърцето на Странджа. Колоездачи и любители на колоезденето от Бургас и региона могат да се включат в 45-километровия преход през селата Визица, Заберново, Граматиково и покрай река Велека през местност Качул.

Ако искате да се насладите на уникалната природа и гледките на Странджа планина, може да се присъедините към участниците, които се събират в 8,30 часа на паркинга пред магазин Била до Трапезица. Похода тръгва от центъра на село Визица в 10,00 часа.

Начало от село Визица, 7 км асфалт до село Заберново, следва 7 км спускане по чакълиран път до река Велека в местността Тракийския лагер, 18 км плавно спускане по чакълиран път покрай реката до м. Качул, 6 км изкачване по асфалт до село Граматиково, 9 км равен асфалт до село Визица. Кара се по асфалтови междуселски пътища без автомобилен трафик и горски пътища с трошено-каменна настилка.

Програмата включва още разглеждане на останките от Тракийския лагер (11.00 часа);Почивка и обяд в м. Качул. Има чешма, а храната всеки си я носи (12.30 часа); Разглеждане на село Граматиково - Посетителски център на Природен парк Странджа, открита сцена "Странджа пее" (14.00 часа); 16.00 часа - край на прехода в село Визица и отпътуване за Бургас.

Организаторите от "Зелена Странджа" предупреждават, че преходът е сравнително лек, но не е препоръчителен за хора, които се чувстват несигурни върху колело. Всеки участник осигурява сам транспорт за себе си и за своето колело. Колите ще останат паркирани в центъра на село Визица.

Необходима екипировка:
- Колело за пресечен терен;
- Каска;
- Резервна гума, помпа и комплект инструменти;
- Защитни очила;
- ръкавици за колоездене;
- Малка раница с вода и храна за през деня;
- Важно е всеки да носи лична карта.