Усилията на Община Бургас за регулиране популацията на безстопанствени кучета дава положителни резултати за поредна година. През 2016-та година новоприетите и регистрирани в приюта бездомни кучета са 222. За същия период в приюта са доведени от собствениците им още 127 домашни кучета. Всички животни са кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани. 160 от тях още същата година са били осиновени и вече имат свой постоянен дом.

Разбира се, всичко това е невъзможно без активното участие и подкрепа на бургазлии. Изпратените от граждани сигнали също помагат за локализирането, залавянето и полагането на подходящите грижи за бездомните кучета в града.

За поддържането на минималния брой безстопанствени кучета по улиците на Бургас помагат и различните кампании, които местната власт периодично провежда. Данните сочат, че само за последните 4 години над 700 бездомни кучета са намерили свой стопанин и нов дом.

Освен кампаниите за осиновяване на кучета, които се провеждат всяка година, Община Бургас провежда и такива за безплатно чипиране на домашни кучета. Идентификационният чип помага при загуба на кучето да бъде намерен собственикът му и да му бъде върнато, но и за намаляване на популацията на бездомните кучета при недобронамерено пускане на свобода на четириногото от собственика. В този случай собствениците се издирват чрез данните в чипа и им се налагат санкции. Благодарение на тези кампании до момента са чипирани около 2000 кучета.

Отделно от това, всеки гражданин, който има желание и не иска да чака следващата кампания за безплатно осиновяване, може да намери своя четириног приятел като посети интернет страницата на Приюта за безстопанствени животни - http://opbk.burgas.bg/ или страницата му във Фейсбус. В тях ще намерите актуални снимки на кучетата, как се става осиновител, информация за провежданите кампании, полезни съвети за домашните любимци и др.

Другата възможност е да се посети самия приют, който се намира в местността Пода и работи от 09.00 до 16.00 часа всеки ден, от понеделник до неделя. Преди няколко месеца в него беше изградена нова част с близо 40 нови къщички за бездомни кучета. Приютът разполага и с обособено място за игра и разходка на кучетата през деня. Там всеки бургазлия може да намери своя нов верен приятел.

Кампании за кастриране и чипиране се провеждат редовно в промишлените зони и в дворовете на бургаските селища. Всички собственици на кастрирани животни се освобождават от дължимата годишна такса за притежание на куче.

За хуманното отношение говорят и много инициативи през последните години като кошчетата за изхвърляне на кучешки отпадъци, в комплект с необходимите торбички и обособените площадки за свободно разхождане и игра в парковете. До три такива площадки - Пантеона в Морската градина, парковете на комплексите "Изгрев" и "Славейков", миналата година бяха поставени т.нар. кучемати или вендинг машини, захранвани със соларна батерия, които срещу празна пластмасова бутилка дават порция храна за домашния любимец. Те надграждат системата за разделно събиране на отпадъци в града, но и създават екологични навици и хуманно отношение към животните.

Продължава работата и по редуциране на котешката популация в града. Миналата година са уловени и кастрирани общо 1871 животни от този вид, а амбициите са през 2017-та това число да бъде задминато.

Повече информация за провежданите кампании за безстопанствени и домашни животни в Бургас, както за всички сигнали и въпроси, касаещи околната среда, ще намерите на горещ телефон - 056/ 843 891.