Шофьорите да не посягат към водата за уста, защото освежителите вдигат промилите за алкохол. Това заявяват експерти. „До 27% стига съдържанието на алкохол в подобни течности, но след жабуркане с поглъщане от тях дрегерът може да установи концентрация на летливи редуциращи вещества в издишания въздух доста по-висока от 0,3 промила. При поглъщането на алкохол, както метилов, така и този, който се съдържа във водата за уста, той попада в хранителния тракт. При повторна проба, направена около 40 минути преди първоначалната, може да отчете много по-високо съдържание на алкохол в кръвта", казаха вещите лица, цитирани от „Труд”.

Съдебната практика има вече случаи на оправдани по обвинение за употреба на алкохол след експертизи, доказали влиянието на тази вода. За отбелязване е обаче, че има и безалкохолен вариант на водите за усти, казаха търговци.

"Когато ме провериха с дрегера, който показа 4,99 промила, останах изненадан. Не обичам да пия алкохол. Обясних им, че само съм си жабуркал за свеж дъх устата. И ето че в протокола за химичната експертиза се доказа правотата ми". Това разказва Ивайло Тасин, който е сред потърпевшите. Мъжът бил спрян за проверка край Бобошево, и дрегерът отчел рекордните 4,99 промила в издишания от него въздух.

Не му повярвали, когато заявил, че не е пил, а преди да седне зад волана, ял супа и си измил устата с вода за уста, съдържаща алкохол. Кръвната проба обаче се оказала отрицателна и потвърдила думите му. "Той се държеше адекватно, а дрегерът показваше, че е мъртвопиян. Ние също разбрахме, че има нещо странно", признали полицаите пред началството.

"Шофьорите трябва да знаят, че водата за уста ги прави пияни", потвърждават експертите.