В неделя свеждаме глава пред паметта на Апостола

img

На 19 февруари (неделя), от 11:30 часа пред паметника на Левски в Приморски парк ще бъде отслужена заупокойна молитва и признателните бургазлии ще поднесат венци и цветя

На 19 февруари (неделя), от 11:30 часа пред паметника на Левски в Приморски парк ще бъде отслужена заупокойна молитва и признателните бургазлии ще поднесат венци и цветя.

Веднага след това, от 12.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "Георги Баев", ще бъде излъчен документалният филм "Левски пред съда на Портата и историята". Той разказва защо и как през есента на 1872 г. турските власти разкриват комитетската мрежа на българската освободителна организация, разказва за хода, резултатите и отзвука на последвалия съдебен процес срещу Левски и неговите сподвижници в края на 1872 г. и началото на 1873 г. Основен акцент във филма пада върху значимото му място и роля в тези събития, за действията на Левски преди залавянето му, за пътя от Къкрина към София и най-вече за поведението му пред  посрещналите го със смесени чувства султански съдници. Лентата е предоставена от "Булфилм" ООД. Сценарият е на проф. д.и.н. Дойно Дойнов, режисьор е Андрей Алтъпармаков, а оператор Стефан Алтъпармаков. Филмът се излъчва като част от цялостната програма, организирана тази седмица от Община Бургас в памет на Апостола.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Самоубийство от любов в "Меден рудник", 26-годишният Атанас скочи от седмия етаж на бл. 100

Мярка за неотклонение на Кирил Атанасов за стрелбата в Свети Влас

Балове 2018 в Бургас - блясък, атракция и стил