Исторически музей Приморско бе домакин на XXXVІ-та поред среща на археолозите от Югоизточна България. Учените се събраха в морския град, в навечерието на Деня на археолога – 14 февруари, за да представят своите доклади, свързани с археологическите проучвания през изминалата 2016г. На конференциятя бяха представени резултатите от разкопките, проведени на територията на общините Приморско, Созопол, Бургас, Поморие, Ямбол, Елхово, Хасково, Карнобат, Стара Загора и Казанлък.

Срещата започна с докладите на домакините, които бяха представени от директора на музея в Приморско – Даниел Пантов. Той запозна колегията с откритията, направени при археологическите проучвания на крепостта Фармакида и вече известната на всички Силихлярска могила, където бе открита и находка №1 на България за 2016г.- златното съкровище от времето на Александър Македонски и Лизимах, датирано от специалистите през далечната 320 – 280г.пр.Хр. Към този момент съкровището е на изложба „Българска археология 2016“, организирана от НАИМ – БАН, където заема централно място и е емблема на тазгодишната церемония. То може да бъде видяно в сградата на археологическия музей в столицата. Откриването на изложбата предстои на 14.02.2017г. и ще може да бъде видяно там до края на месец март.

Водещи на събитието бяха доц. д-р Кръстина Панайотова – председател на антична секция на НАИМ при БАН и доц. д-р Петър Балабанов. Сред гостите бяха и двама от създателите на форума проф. д-р Борис Борисов и ас. Петър Калчев. Представени бяха доклади и от разкопките на некропола в м. Месарите край Созопол, на останките от крепостите Русокастро и Порос, южната крепостна стена на Кабиле, средновековния замък Малкото кале до с. Воден, ранното неолитно светилище при с. Маджерито, източния некропол на Августа Траяна, Акве Калиде, антично, ранновизантийско и средновековно селище при с. Караново, Новозагорско и др. Някои от находките за първи път се оповестяват на научен форум.