Историческият музей в Приморско ще бъде домакин на ежегодната регионална среща на археолозите от Югоизточна България. Форумът ще се проведе на 11 февруари /събота/ в залата на културно-историческата институция.

Археолозите ще се съберат в морския град в навечерието на Деня на археолога – 14 февруари, за да представят доклади за извършените археологически проучвания през 2016 година. Ще бъдат представени резултатите от разкопките на територията на Приморско, Созопол, Бургас, Несебър, Карнобат, Елхово, Ямбол, Нова Загора, Раднево, Сливен, Стара Загора и Казанлък. Във форума ще участват и специалисти от Националния археологически институт с музей при БАН, извършили проучвания на територията на Югоизточна България през изминалата година.

През 2016 година домакин на регионална среща на археолозите от Югоизточна България бе Казанлък. Пред участниците в нея директорът на новооткрития Историческия музей в Приморско Даниел Пантов подробно разказа за ценните находки, открити на територията на морската община. Богатото културно-историческо наследство на региона и потенциалът му за развитие още тогава предизвика интерес сред археолозите, които решиха следващата среща да бъде направена в музея в Приморско.

Идеята за ежегоден форум на археолозите се е родила преди 36 години. Тогава група млади археолози решили да организират Регионална конференция, където всяка година да споделят своите открития.