Общинският съвет в Карнобат прие единодушно с 19 гласа предложения от кмета Георги Димитров бюджет на общината от 19 876 543 лева за 2017-та година. Очаква се с предвидените средства по европейски проекти сумата да достигне 30 млн. лева. „По-напрегнат бюджет досега не сме приемали. Това не означава, че няма имаме трудности. Нови приоритети не извеждаме, те са ясни - продължаваме да работим в сферата на социалната политика, култура, здравеопазване, инфраструктура, образование. Залагаме на паритетно участие в парите за здравеопазване.“, обяви кметът Георги Димитров. Капиталовата програма е в размер на 1 млн. 700 хил. лева, като се очаква и реализацията на вече спечелени проекти. „Очертава се през 2017 година Карнобат да бъде грандиозна строителна площадка“, каза градоначалникът.

Той подчерта, че общината разчита основно на алтернативното финансиране. „Там са големите цифри. 10 млн. 300 хил. лева е рамката по ОП „Региони в растеж“, от тях около 9 млн. лева влизат в образование и социална инфраструктура. Останалото са в общински сгради, които пряко или косвено пак са свързани със социални дейности. Аз мисля, че тези средства няма да бъдат достатъчни, защото те касаят главно мерки за енергийна ефективност. Но примерно за преустройството на едно училище в социален дом, ние не можем да не направим вертикалната планировка, кътовете за отдих, което не е част от европейското финансиране, следователно ще трябва да отделяме собствени средства. 27 обекта ще реализираме, от тях 16 многофамилни жилища, останалите са сгради – публична собственост – училища, обществени сгради, сериозна реконструкция на читалище „Димитър Полянов“. Всички те ще бъдат пуснати накуп. Заедно с обектите от нашата капиталова програма – е много за една година за Карнобат“, добави Димитров.

Той посочи, че Община Карнобат никога не е имала практиката да планира приходи, които после не може да събере. „Разпростираме се според чергата. Че няма да имаме финансов комфорт означава, че първо трябва да си съберем приходите, после да реализираме начертаните политики. Ние осигуряваме нормален начин на живот в общината. Казвал съм го и по-грубо: пари за екскурзии, ядене и пиене – няма, има пари за строителство, осигурили сме културния и спортния календар, силната социална дейност, която имаме от години“, подчерта кметът.