Община Созопол прие бюджет от 30 млн. 200 хил. лева, като запазва всички социални придобивки за местните жители и децата, които съществуват и досега. Три обекта са основните в капиталовата програма, като най-големият от тях е изграждането на новата автогара, която ще отпуши движението в Стария град, където сега спират автобусите. Бюджетът беше гласуван на сесия на местния парламент, като по него в залата нямаше съществени дебати, тъй като той е бил разискван подробно предварително в комисиите.

„Като алтернатива на управлението – не подкрепяме предложения бюджет“, обяви в началото на дебатите общинският съветник от БСП Тодор Дамянов. Той посочи, че групата им е несъгласна с данъчните и неданъчните приходи, като наблегна, че размерът на данък сгради, както и таксата за битови отпадъци, са високи. Затова и в част от гласуванията по пера – имаше пет гласа против предлооженията на администрацията. Като цяло бюджетът беше приет безпроблемно, тъй като мнозинството в Общинския съвет е на ГЕРБ и се състои от 12 гласа.

„Бюджетът е амбициозен, с високи параметри по отношение на собствените приходи и се надяваме да съумеем да ги съберем. Запазваме социалните придобивки – безплатни детски градини, социален патронаж, млечна кухня, помощ за новородени и други. Най-големият обект - изграждането на новата автогара, може би ще мине като преходен обект за следващата година, защото няма да можем да я реализираме до лятото. За нас годината е от сезон до сезон. Искаме тя да започне да работи през лятото, когато е най-големият прилив на хора. Предстои изграждането на една сграда на пристанището в Черноморец, която ще има съблекални за рибарите, както и ще направим ново футболно игрище в село Атия. Има пари, заделени за асфалтиране, тротоари, осветление. Опозицита много пъти подскача, че често правим актуализация. Но в крайна сметка бюджетът е едно добро намерение. В момента например не може да заложим средства за бедствия и аварии, каквито бяха нужни например преди 2 години, когато имаше наводнения, бяха отнесени мостове, улици. Нормално е да правим актуализации“, каза кметът Панайот Рейзи.

Той каза, че не разбира заявената позиция от страна на опозицията.

„Гласуването е в наша полза. Те са 5, а ние – 12. Когато започваш битка – трябва да можеш да я спечелиш. Иначе изчакваш да събереш сили и тогава. Другото са излишни коментари. Няма лошо, имаше и градивни предложения, които коментирахме по време на работните групи преди сесията. Бил съм опозиция, променяли сме бюджет, но тогава те бяха 7, ние бяхме 9 и беше спряна сесията, беше поправен бюджета. Но ние излязохме с конкретни предложения“, добави градоначалникът.