Документален филм за Бургас, заснет от хората на морския град създадоха от читалище "Хамалогика". Социалният експеримент се казва "ZOOM Burgas" и се разпространява безплатно.

Идеята за кино експеримента на авторите е всеки да заснеме Бургас - такъв, какъвто изглежда той през погледа на различните хора, които го обитават. Всички кадри са заснети през месец юни и юли 2016 г., като на адреса на читалището са получени над 1000 видео материала, от които във филма са избрани и включени 864 от тях.

Режисьорите на филма уточняват, че разглеждат Бургас не просто като географско понятие с установени граници и брой жители, а като преживяване, представа, спомен и ежедневие. Интересни разговори, запечатани моментни емоции, коментари за Бургас, нощно снимане, спектакли и още куп неща може да видите в 50 минутното видео, което представлява тяхната творческа интерпретация на събраните гледни точки.

"Добро утро, бургазлии, правя това видео за "ZOOM Бургас", с тези думи започва уникалната продукция, показваща гнезда на 16 000 зелени костенурки, плажа, къде почиват хората от морето, как се забавляват бургазлии и гости на града, сцени от автомобили по местните улици, деца, играещи на пясъка, гайди, огън, песни и китари, гларуси и скейтбордисти, ходене по въже и велосипедисти, котенца, мишки и таралежи, история за стари столове, рецепта за миди, талантливи танцьори, солниците от птичи поглед и много други интересни моменти от живота на морския град вижте във видеото:

А вие дали участвате във филма?