А вие купихте ли си брашно, свещи, газ и десет кила картофи? Не гледайте умно! Действайте!

img

Рафтовете на магазините се опразниха заради презапасяване, отвсякъде медии крещят, че идва апокалипсис, а то е просто зима


Полудяхме, братя и сестри! Врътнахме, мръднахме, загубихме връзка с главния мозък и действителността и туй то.

От два дни медиите надуват тръби и се напреварват коя по-страховито заглавие ще измисли.

„Апокалипсис! Температурите падат” „Леден капан надвисва над милиони българи!” „Става страшно!”, „Девет кошмарни дни!”, „Арктически студ идва, сковава цялата държава!, „Не пътувайте! Пътищата стават ковчези”, „Ледени късове ще падат от небето!” са част от заглавията.

По телевизиите веднага излязоха дежурните специалисти по всичко и започнаха да дават съвети как да оцелеем в студеното време, на кои системи в организма действа то, от високо кръвно ли ще умрем, или от инсулт или само от грипа, пагубно ли е да си покажем носа от къщи, как се прави кандило, на колко градуса замръзва климатикът  и прочие полезни съвети и народът психяса.

 Два дни преди пенсия, старци извадиха спестяванията си, предназначени  за телефонни измамници или погребение и  се юрнаха с последни сили към магазините.  Някои изпопадаха по заледените тротоари, но оцелелите атакуваха рафтовете и започнаха да се запасяват за апокалипсиса.

Брашно, сухари, пастети, консерви, всичко евтино и трайно потъна в торбите, които едва завлякоха до къщи.

Бургаски магазинери разказват нечувани куриози. Дядо взел три тикви и десет кила картофи, за да не загинат с бабата.

Жена на средна възраст ошушкала рафта с макаронени изделия.

По-предприемчива забърсала консерви от месо, сухари и конфитюри в търговски количества.

Мъже юнашки се хвърлили към към бутилките с „огнена вода”, за да понесат по-лесно апокалипсиса, защото психиката им е слаба и ако ще се мре, да е с песен на уста.

 Някои хитреци изкупили фенерчета и батерии да не стоят на тъмно, а други награбили тонове свещи. В момента останали само ароматните, но и те са на път да свършат, казват през смях продавачки.

 По-паралиите пък напълнили чанти с луканки и месо, разсъждавайки, че дори да спре токът, на балконите ще е жив фризер и нищо няма опасност да се развали.

 Изобретателни булки натоварили кашони с пилешки фенери да правят бульон, а от него манджи.

Възрастна жена, запазила газената си лампа, хукнала да се зареди с гориво.

Бивши военни избрали сухар, сирене и мармалад. И по десетина маргарина да има какво да ядат децата. И да се дисциплинират по военному!

На свой ред заминали боб, ориз, леща и захар в индустриални количества, хем не се развалят, хем да ги има за всеки случай.

Не им се размина и на аптеките. Лекарствата от първа необходимост, противогрипните и даже някои антибиотици вървяха като топъл хляб.

 В атака се хвърлиха и хората от селата, използвайки последния ден, преди пътищата да се заледят. Незнайно защо те пък наблегнали на захарта и сладките изделия, както и на безалкохолните напитки.

Днес в кварталните магазинчета в „Славейков” и „Изгрев” баха свършили прясното мляко и свещите. Мляко имаше само в маркетите.

В железариите пък се издирвали газови котлони и …мангали.

Как ще си сложиш мангал в центъра на хола и ще се топлиш на въглища, не е много ясно.

Но народът се презапасява.

Готви се.

Барикадира се.

Изкупил е дори и пироните да закрепи шпертплат на стъклата, ако ги отнесе бурята. 

Всички коли са надлежно паркирани извън обсега на стълбовете от осветлението и големите дървета.

Хладилниците преливат.

Наивници дори питали има ли генератори за домашна употреба. А други си купили гумени ботуши за всеки случай. Ако след студа настъпи наводнение например.

 Зима е. Нормално е да вали сняг.

Щеше да е ненормално, ако станеше плюс 40 градуса и задуха пустинен вятър.

Едно време на това не му казвахме бедствено положение, а се търкаляхме в преспите и се биехме със снежни топки.

Сега децата са затворени надлежно вкъщи, въпреки че е ваканция, стоят си пред компютрите и нагъват снакс и кроасани в очакване на апокалипсиса.

Майките правят манджи като за последно и ги складират, а бащите са пратени за туби с вода, ако случайно спре и студената.

 А вие, драги читатели, купихте ли си чувал картофи, праз, лук,чесън  пирони, свещи, консерви, генератори, десет чифта термочорапи, термогащи, брашно, макарони, парацетамол, терафлу, тамифлу, колдрекс макси грип, чайове, отвари и поне един голям найлон за прозореца?

 Или ви хвана вече параноята и стоите завити презглава?

А медиите вече тръбят.

„Стана страшно! В София заваля сняг!”…

Иначе един чисто практичен съвет и от нас.

Утре не ходете на плаж!

9 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

9 Коментара

 •  
  Васко
  2017-01-15 18:50:17

  Свежо и хубаво! Давайте все така Бургасинфо! Не бъдете трупогризци. Вече четем само вас!

 •  
  Иво
  2017-01-11 09:22:11

  Истината е, че забаравихме какво е туй истинската зима. Преди идваше всяка година и никой не обръщаше внимание на снега, студа.... Всичко си работеше. А сега......Апокалипсис......

 •  
  едно време
  2017-01-09 09:36:09

  едно време бехме станали спартанци ,немаше саниране ,немаше боб и леща беха дефицитни стоки ,имаше обаче режим на тока но днес преди снега рефлекса е буден но и необходим

 •  
  снежко
  2017-01-06 23:21:06

  смях се с глас, благодаря ти, защото съм в магазина и всичко си работи но се сетих за това

 •  
  агент Ставри
  2017-01-06 14:34:22

  Илоно, излез от къщи и не дрънкай глупости, които си сънувала до пърдящия доносник! Предполагам, че Петко е спрял Хюндая на 5-ти километър в нивите, за да не му падне дърво на колата! Аман от посредствени пасквили!

 •  
  Бай Васил
  2017-01-06 09:08:20

  Отлично написано, Илонке! Помня как в детството си скачахме от втория етаж в преспите отдолу и как веднъж си направихме тунел през снега, затрупал входното стълбище. Единственото ни опасение бе, че хлапетата от съседната махала ще направят по-голям снежен човек от нашия. А старите хора благославяха снега, защото ще донесе плодородие. Като студенти вървяхме 7 часа пеша с раници нагоре в Родопите до хижа Ледницата и смятахме това не за някакъв спортен подвиг, а за нещо нормално. Пред нас подтичваше една бабка и измина като на шега няколко баира, а на раздяла ни помаха с ръка. Сега чета в Интернет, че група студенти заседнали в някаква крайградска хижа и ето, че държавата скача да ги спасява - две групи спасители били достигнали до мястото и ги транспортирали до вече почистен път, където ги чакали овтомобили. Да не би да им измръзнат нослетата на мамините душици.

 •  
  me40
  2017-01-05 22:30:50

  hahahahasaaa

 •  
  Читател
  2017-01-05 21:34:42

  Хахахахаааа! Ноооо - има истина във всеки фейлетон!

 •  
  Гочо
  2017-01-05 21:28:30

  Верно изкуфяхме

Най-новото

Актуални теми

19-годишната Ивета беше жестоко убита от своя приятел в Айтос

Тежка катастрофа в Ришкия проход

Задържан е 64-годишния Иван за блудство с момиченце в "Меден рудник"