От 2015 г. няма случай на преминаване на мигранти с лодки, в България имаме констатирани едва 4 случая до 2015, които на фона на общия брой са незначителни. В резултат на изградената система за наблюдение те се установяват още докато плавателните съдове са в турските териториални води. Всичко е нормално и спокойно в Черно море, няма засилен миграционен натиск по море към момента, много добре си сътрудничим с турските колеги благодарение на Центъра, който е изграден в Бургас, информацията тече много бързо“, това каза гл. комисар Светлан Кичиков, директор на "Гранична Полиция" ГД по време на годишната среща на ръководителите на граничните служби - брегови охрани на Черноморските държави, на която Главна Дирекция „Гранична полиция“ пое председателството на Форума от Руската гранична служба.

Статистиката показва, че мигрантския натиск по цялата граница е намален с 54% спрямо миналата година, но сме готови и за по-голям натиск. Най-рискова остава българо-турската граница. Наблюдаваме процесите на българо-гръцката граница, засега имаме единични случаи на пресичане на границата към България. Абсолютно всички сили са мобилизирани на границата, включително и военнослужещи. В Резово все още се изгражда защитното съоръжение, затова усилията са насочени там, където все още не е доизградено инженерното съоръжение. Благодарение на действията, които предприемат от турска страна, случаите намаляват. Сътрудничеството ни с ФРОНЕТКС е много добро, в момента има командировани 150 служители на наша територия, като по-голямата част са на българо-турската граница. Колегите пристигат от различните европейски държави с техника, автомобили, термовизионни камери, кучета и др. Като член на УС на ФРОНТЕКС бях на среща във Вършава и мога да кажа, че ФРОНТЕКС е готов да оказва помощ на всяка една заинтересована държава, която е на първа линия“, каза още Кичиков.

На този етап България нямала нужда да идват още служители от други държави, бройката щяла да бъде запазена, но ако има индикация за увеличаване на натиска, сме щели да получим още подкрепа от ФРОНТЕКС.

Турските представители на днешния форум показаха специално видео, на което се виждат действията им по време на операциите с мигранти в Черно море.