Кметът на Поморие Иван Алексиев обяви своя идея за устройство на бъдещия парламент, като предлага съществуването на две камари – горна и долна, като в едната участват 265 на брой общински кметове, а в другата – 120 мажоритарно избрани депутати. „Кой по-добре от кмета знае проблемите на хората. Той живее с техните болки и радости всеки ден“, заявява градоначалникът в писмо, изпратено до парламентарно представените политически сили, омбудсмана, Националното сдружение на общините, до експерти по изборно право, както и до медиите. Алексиев уточнява, че в него е изразил свое лично мнение, предоставено на широката общественост за коментар, дискусия и дебат по темата, и не ангажира никого с него. Публикуваме го в пълния му вариант:

Във връзка с проведения референдум и течащия в публичното пространство дебат относно избора на народни представители – мажоритарен или пропорционален, поставям на Вашето внимание и експертно мнение едно предложение за обсъждане и коментар.

Целта на демокрацията е хората (народът) да имат пряк достъп до властта и да влияят върху нея чрез свои законно избрани представители. Колкото и да говорим за пряка демокрация, реално става въпрос за косвена демокрация, тъй като чрез своя глас гражданинът делегира права на друг субект, който да го представлява и да взема решения вместо него. Целта на мажоритарния вот е да изберем пряко нашия представител и да можем да контролираме неговите действия по-нататък във властта.

Но аз предлагам на Вашето внимание една друга идея, а именно:

Мажоритарни избори в България, към момента, има за Президент на Република България и за Кмет (на община и населено място), но най-пряк мажоритарен елемент има при избора на Кмет. Защо? Защото кметът е всеки ден сред своите съграждани. Той живее с болките и радостите на всеки един от тях. Той е отдушникът, понякога и „тапа” на процесите в своя град и община. Кметът живее ежедневно, ежечасно, ежеминутно с пулса на града и селото. Той е човекът, до който може да стигне всеки, по всяко време на денонощието, било за хубаво или за лошо - от раждането до смъртта.

Предложението ми е защо да не се помисли за създаване на две камари – долна и горна.

В долната камара влизат всички избрани Общински кметове – 265 на брой, а в горната – 120 депутата, мажоритарно избрани, като изборите са в един и същ ден.

В долната камара се „коват” законите, а кой по-добре от кметовете знае какво трябва да се направи? Те всеки ден са на „терен”.

В горната камара се затвърждават предложените от долната камара законопроекти, ратифицират се важни международни спогодби и споразумения и всичко що е необходимо от гледна точка на държавността, за да бъде една държава стабилна и просперираща. А всичко що е „ежедневие”, да се решава в долната камара, тъй като кметът е част от това ежедневие и неговите съграждани няма да го оставят да е извън „темата”.

Уважаеми дами и господа,

Може тази идея да Ви се струва странна, но ако наистина искаме да избягаме от популизма, от фалша и да дадем пряко участие на народа във властта мисля, че това е пътят, по който трябва да вървим. Защото всички сме патриоти, не само определени политически формации и всеки от нас иска нашата държава да е стабилно, сигурно и спокойно място за живеене, учене и бизнес.