Във връзка с метеорологичните прогнози през последните дни и според една от клаузите в договора за ползване на Рибарско пристанище Поморие, всички собственици на лодки, настанени в новото пристанище бяха предупредени да изтеглят лодките си към брега, за да се избегне рискът от повреждането им.

С предупреждението не се съобрази само един от собствениците, чиято лодка не е поставена на изграденото съоръжение, а върху допълнителна самоделна конструкция, която не е издържала тежестта на пълната с вода от проливния дъжд лодка.

„Всички останали лодки и яхти са невредими. Дори по време на големия вятър приехме няколко лодки от пасажерското пристанище по желание на собствениците им, за по-голяма сигурност. Безспорно вятърът беше силен, но там, където беше необходимо стягахме въжета, пускахме котви и се постарахме всички лодки да бъдат максимално обезопасени”, сподели Георги Гуменов, ръководител Пристанищен терминал.

Драма и ужас в Поморие няма. Това каза кметът Иван Алексиев по повод тиражираните в електронните медии и социалните мрежи публикации за „отнесени и потрошени лодки в Поморие”. „Напротив, очакванията ни за защитното съоръжение напълно се оправдаха и се радвам, че Поморие предлага едно от най-сигурните и защитени рибарски пристанища в района.”, допълни той.

В следствие на природната стихия на 17.10.2016 г., когато скоростта на вятъра надхвърляше 11 метра в секунда (40 км/ч), а поривите му - над 15 метра в секунда, Пристанище Варна беше затворено, а Рибарско пристанище Поморие продължи да функционира.

„Ужасът не е бил в Рибарско пристанище Поморие, ужасът е бил и е в главите на някои хора, които не могат да понесат факта, че Поморие се променя и развива в правилна посока. „Бурното море” не е отнесло рибарските лодки в Пристанището, а безвъзвратно е отнесло надеждите на някои, че всичко, което се изгради през последните 5 години ще се разруши, но времето е най-добрият съдник и доказва обратното”, каза кметът на Община Поморие Иван Алексиев.