Само ще кажа, че от Несебър по-хубаво място няма. По-хубаво е и от Харвард, и от звездите. Без Несебър нямаше да се осъществи далечната ми мечта да стана звездоброец-астроном. И ако не беше тази основа в родния ми град, аз нямаше да съм това, което съм днес. За мен това е най-важното! Това каза в интервю за MELNICATA.COM световноизвестният астроном проф. Димитър Съселов. Той се върна в Несебър по покана на Народно читалище „Месемврия 2015“, за да проведе беседа на тема „Обитаеми планети в нашата галактика“.

Астрономът Димитър Съселов завършва прогимназия в Несебър и ГПАЕ "Гео Милев" в Бургас. Следва във Физическия факултет на Софийски университет. През 1980 г. получава покана от Световната астрономическа асоциация за специализация в университета в Торонто, Канада. През 1998 г. е поканен за професор в „Харвард“, понастоящем е директор на Харвард-Смитсониън център по астрофизика и на новия мултидисциплинарен център Origins

Той разказва, че стъпката от Несебър до Харвард за него е изживяна мечта.

„Но истината е, че сега като погледна назад във времето, това не е никак странно и необяснимо. Напротив. Първо в Несебър получих добро образование, защото училището беше на високо ниво. Имаше хора, които се интересуваха от най-различни неща, включително и от наука. Така че тази ползотворна за мен обстановка, заедно с подтикването от страна на родителите ми в същата насока, ме доведоха до София – Физическия факултет. След това пътят ме отведе на Роженската обсерватория. Не след дълго получих и покана от Торонто, Канада – там се интересуваха от всички звезди, които аз изследвах в момента. И ето ме накрая – професор и директор в Харвард. Така че всяка една стъпка е много важна, но несебърската основа беше най-значима за мен. Без нея никъде нямаше да отида. Винаги е съществувала връзката с родния Несебър.“, казва той.

Проф. Съселов заявява, че се е запалил по астрофизиката именно в Несебър.

„В началото аз се интересувах повече от морски науки, т.нар. океанография. Единият от моите чичовци плаваше с кораба на Океанографския институт във Варна и често минаваше и през Несебър. В онези години този мой роднина ми показа как на кораба гледат с бинокли звездите, за да уточняват навигацията и други такива неща. Стори ми се доста интересно. Особено ме впечатли една комета, която минаваше по това време покрай Земята. Бях във Варна при чичо ми и отидохме до обсерваторията там. Дадоха ми една карта, с която да се ориентирам как да търся тази комета. И се оказа, че от Стария Несебър аз успях да видя кометата и това много силно ме „запали“. И оттам нататък посоката за мен беше ясна – да се занимавам с астрономия. Освен това кръжоците, които посещавах, телескопите, които родителите ми ми подариха, също допринесоха за моя избор“, казва той.

„Сега търся отвъд кометите – търся други планети. Това е моят проект в момента – да търся планети извън Слънчевата система, които са около други звезди и са подобни на Земята. Има вероятност и на тях да е възникнал живот и в следващите 5-10 години ние ще го търсим този друг живот.“, добавя ученият.