Бургазлийка живее три години без вода, трепереща от студ и пребивана от болния си син

img
Марийка стиска подарените й дрехи, но повече би се зарадвала на нещо за ядене

Когато имаме хляб вкъщи, се радвам, че ще изкараме деня, казва със сълзи на очи  пенсионираната готвачка

Ако срещнете дребна белокоса жена в ж.к. "Меден рудник" в Бургас, която ви иска левче за хляб, не я подминавайте. Тя наистина е гладна и наистина ще си купи хляб. Ако преди това синът й не я пребие и не й вземе левчето.

Не, тя не е просякиня, тя е човек, който няма друг изход, освен да проси и да търси човешката милост.

Историята на Марийка Стойчева може да е историята на много самотни жени, които са на ръба на мизерията на и крачка от улицата, от която изходът е само смърт. Но тя не се предава. Боса, с летни чехли в студа и сако, подарено й от някой милозлив човек, останала само с един зъб в устата, все още се усмихва. Макар и тъжно. Плашеща усмивка по едно лице, което някога е било красиво, а сега е набраздено от бръчки.

Родих на 18 години. Бях много щастлива, но една сутрин се събудих и бебето беше починало в съня си. Това беше голям удар за мен. Дълго време не можах да се съвзема. Дълго време го сънувах…

Оттогава не нося черно. Струва ми се лоша прокоба.

През 1984 година се омъжих и се роди Живко. Мъжът ми беше страхотен човек, висок, красив, мил, само че не даваше и една стотнка за домакинството.

Аз плащах всички сметки, аз купувах дрешки за детето, аз пълнех хладилника. Когато отворех дума за пари, все нямаше.

Добър човек, не пиеше, не пушеше, но само един недостатък имаше – свидеше му се. Накрая разбрах, че си внасял цялата заплата в ДСК, а от мен искаше пари и за билетче за рейса.

Омръзна ми да му слугувам и се махнах. Задено с детето.

Живко беше болнав. Имаше му нещо на едната клапа на сърцето. Треперех над него. Може би го разглезих повече, но дете ми е. Единствено. Тогава работех в стола на пристанището, почти целият ми живот е минал там.

После се пенсионирах и започна страшното.

Живея в общинска гарсониера. Плащам си наема, тока, но пари за храна не остават. 260 лева ми е пенсията. Зимата не включвам печка, стоим и се завиваме с одеала. Ядем предимно хляб и картофи. Но в края на месеца свършват. Живко беше с пенсия по ТЕЛК, но не му я подновиха. Има много заболявания, освен това и психическо. Изпада в гневни състояния, става агресивен. Не помня каква му е диагнозата, но сега му отрязаха ТЕЛК-а. А той не е добре със сърцето, с бъбреците. Намерихме му работа, но припадна, когато вдигал едни кашони.

Безпаричието го изнервя и него. Като се ядоса, ми посяга. Удря ме по лицето, по главата, но аз му прощавам. Дете ми е. Нямаме пари за лекари, за експертизи, за лекарства. Като буйства, му давам валидол за сърцето…

Марийка е кандидатствала за социални помощи, но не са й приели молбата. Искала е и да получава продукти от Червен кръст, но и там я отрязали. Като ме видят и все твърдят, че документите ми не са наред, плаче жената.

Когато много огладнеят вкъщи, отива в църквата в „Меден рудник” и там намират храна за нея. Оставено жито за помен, парче от питка от кръщене…

Най-много ме морят глада и водата, въздъхва жената.

От три години крановете в дома й са сухи. Водомерът е махнат, а водата спряна. Заради предишни дългове. Тя няма пари да ги плати и тече дело. През това време носи с кофи и туби вода от добри съседи, за да могат да се поизмият вкъщи. Давам по един лев и те два дни ми дават да си налея вода, твърди жената.

И нова самотна сълза се стича по лицето й.

Не искам много. Искам да имам пари за хляб и за лекарства на сина си. Но те и за хляб не стигат. Често заставам пред някой магазин и моля хората да ми дадат левче. Много рядко някой ми дава. Искам да честя някой вход, но местата са заети. Искам да лекувам детето си, но не мога.

Толкова много ли искам?

Не. Не е много.

И ако някое човешко сърце трепне от историята на Марийка ето и адреса й:

„Меден рудник” бл 469, вх Г, ет 6.

Телефон няма…

24 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

24 Коментара

 •  
  Павел
  2018-07-05 17:46:47

  Не вярвайте на всичко, което се пише. Тази жена и сина и използват милосърдието на хората. Познавам ги лично и смело мога да заявя, че не са толкова добри и човечни, колкото се опитват да се представят. Според тях всички са им длъжни и те не се свинят да използват по най-брутален начин всеки, който им е подал ръка.

 •  
  christine
  2017-11-13 00:40:00

  Имах рак през 2011 г. Съпругът ми основно ме изхвърли тогава. Престана да спи с мен дори след една седмица в болницата и почти умря. Никога не ми правеше проверка през нощта. 3 години по-късно ме остави за една стара приятелка. Почувствах се от години. След 16 и повече години брак аз не знам дали мога да позволя на друг човек да се приближи до мен. Страх те също ще ме накарат да се чувствам като чудовище. мога да си представя само болките, които минават през него, без съпругът ми да стои до мен в беда. аз взех болките, които се молеха само ден и нощ, за да дойде Бог при спасените ми. Преди 2 месеца се натъкнах на свещеника manuka, някой, който споделяше свидетелски показания за това, как манка мед и свещено масло лекува рака на гърдата и връща обратно своя съпруг на пистата. Усетих емоция и желая да мога да бъда лекувам също. след като прочетох свидетелството за него, тогава знаех, че животът ми още не е свършил. реших да се свържа с него за помощ за моето състояние. от деня, в който използвах масло от манука и чудо семе, с любов парфюм на manuka, бях рак свободен и съпругът ми се върна отново с помощта на парфюма на manuka и сега съм в пълен контрол над него. Тук съм тук, за да благодаря за Бога на свещеника Манука за чудото му в живота ми ... ТОВА Е НЕГОВИТЕ КОНТАКТИ :: LOVESOLUTIONTEMPLE1@GMAIL.COM // + 17864385003 Вие сте спасител. и ако сте направили чрез рак, можете да го направите чрез всичко, масло преподавател manuka, мед, чудо семе, любов парфюм също може да лекува други заболявания и да върне съпруга развод. РАК УДАР БЕЗПЛОДИЕ ХЕПАТИТ

 •  
  Кристина Колева
  2017-08-23 15:50:11

  Това е жестоката истина,циганите и емигрантите са с превилегия,а нас ни убиват с мизерия!Народа чака смирено да умре в мизерия и може да няма и кой да го погребе!Господ да ги убие алчните гадове в Държава Мафия!Амин.

 •  
  Лора
  2017-08-23 09:21:57

  Хайде Бургас, кажете повече за случая , имена на жената ,някой виждал ли се е с нея от тогава, реагирайте ,моля!

 •  
  Георги
  2017-08-23 07:59:24

  Трябват ми три имена и точен адрес, за да направя пощенски превод или да пратя по куриер разни неща, но най-вероятно ще пратя директно пари. Който научи тия данни за бабата, да ми ги прати на georgepashev@gmail.com. Не съм от Бургас и няма как да ида на място.

 •  
  Фиди
  2017-08-22 23:41:34

  Актуална ли е тази информация??? Моля потвърдете.....

 •  
  Ина
  2017-08-22 22:29:58

  Актуална ли е тази информация? Има ли кой да потвърди адреса, да каже три имена да изпратя малко продукти?

 •  
  Лора
  2017-08-22 18:00:41

  Актуален ли е поста или просто рейтинг се търси тук, има отзивчиви хор все още сред обществото и искат да помогнат, но изглежда е стара публикация и както се казва не знаем тази жена жива ли е????

 •  
  anonimna
  2017-04-20 11:35:39

  Как може такова нещо... На суполивите циганки помага държавата отпускат им помощо и от червен кръст.. А на тази възрастна женичка няма кой стига това е безумно нека тези които ни оправляват да обърнат внимание и на българите а не да дават по 1000 лв на семейство на бежанците. НЕка да помогнем на тази жена. Моля ви да ми кажете каде се намира блока.

 •  
  kiril
  2016-11-28 23:31:52

  koito ima jelanie shte nameri nachin da go nameri :D

 •  
  kiril
  2016-11-28 23:30:04

  96 blok e na 2 kilometra ot tam :D

 •  
  kiril
  2016-11-28 23:28:43

  na maps.bg kato napisehs adresa isi izliza tochno kude tribva

 •  
  kiril
  2016-11-28 23:27:30

  tova e bloka tochno pred starata spirka na 211 ili srestu staria bitak kudeto beshe

 •  
  Иван
  2016-10-03 18:16:39

  Що за идиощина да спрат водата? Как така ще спрат водата? Българи отварям ви очите - работил съм в Скандинавските държави Норвегия, Швеция и Дания, също и в Ирландия, СТУДЕНАТА вода там е БЕЗПЛАТНА! Повтарям БЕЗПЛТНА, защото по конституция се води ПРАВО НА ЖИВОТ! Плаща се месечна такса за ВиК инсталацията, която е символична, но нямат водомери и други крадливи измервателни уреди. Топлата вода си е платена! Говоря за СТУДЕНАТА вода че е БЕЗПЛАТНА. Да, звучи абсурдно за българина, но истината е такава! Как така ще ти спират водата????? Ами по този начин обричат домакинството на инфекции, зарази! Всъщност тя трябва да съди ВиК за това нещо. Все пак сме официален член на ЕС. В други държави това е подсъдимо да се искат пари за студена вода, защото все едно да пълниш вода от морето или от дъжда и да я продаваш, това си идва от природата! Само такси за тръбната инсталация има. Дори някой да заборчнее, няма да му спрат водата, защото ако го направят, тогава държава ще осъди дружеството! Водомера бил махнат - ами слага се една тръбичка, и готово. Така и така била осъдена. Колко му е да се извика майстор и да постави тръбичка. Ай сиктир мръсни крадливи обирджии. Положенито е такова че спешно трябва да бъде подаден сигнал в Страсбург за правата на човека и омбудсмана!

 •  
  Стоянова
  2016-10-01 18:31:39

  Ако напишете в googe на карти меден рудник блок 96 ще ви излезе.

 •  
  Нина
  2016-10-01 17:21:45

  А В и К ще обеднее ли, ако поставят един водмер безплатно? Като гледам на снимката тази крехка женица, не мога да си предствя как лази с тубите с вода по стълбита, при това цели три години! В идиотска държава живеем!

 •  
  Логично
  2016-10-01 17:19:58

  Виждат една слаба жена и системата я смачква. Тук не й дават помощ, там режат пенсията. Тя не може да се бори и резултатът е след толкова години стаж и работа за тази държава - просякиня!

 •  
  Има ли значение
  2016-10-01 17:03:45

  Ако беше циганка щяха да се застъпят за нея много институции,а и държавата щеше да я обезпечи от..до.Изродска държава!!!!!

 •  
  Анонимен
  2016-10-01 12:21:42

  Блока е срещу битака.

 •  
  Анонимен
  2016-10-01 12:18:42

  Блока е 469.

 •  
  Аа
  2016-10-01 10:38:33

  Как са трите имена на жената да и пратя продукти

 •  
  id
  2016-10-01 09:28:26

  kade e tozi blok ako moje nqkoi da mi kaje tochno

 •  
  Българин
  2016-10-01 08:29:09

  Това е България, в която животът на обикновените хора няма значение!

 •  
  Зарева
  2016-09-30 19:55:41

  Разтърсващо. Нима има хора, които живеят като скотове? Няма ли кой да помогне? Ще им занеса малко продукти утре

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос