Искаме да бъдем избора на свободните хора, демократите, патриотите. Аз, като гражданин, не искам кандидат за президент и евентуално бъдещ държавен глава, който изпитва по-големи симпатии към чужди страни, отколкото към собствения народ. На практика за мен кандидатите на БСП са най-неприемливи! Ако разгледаме целия идеологически спектър, виждаме, че друга кандидат -президентска двойка от дясното пространство няма. Ние сме дясната двойка, а БСП не трябва да бъдат допускани да спечелят! Това заяви в Бургас кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков. Той, заедно с претендента за вицепрезидент ген. Съби Събев, се срещна с представители на всички партии от коалицията в морския град днес. Това е първата кандидат-президентска двойка със заявка за сериозно участие в изборите, която се представя в Бургас.

„Аз съм част от Реформаторския блок от създаването му - като член на Гражданския съвет, не съм представител на никоя от партиите, но за първи път виждам толкова силно обединение на всички формации в него да работят за една кауза. Това много ме радва, доказателство е, че тук има представители на всички партии. Мисля, че хората са вдъхновени и вярват, че имаме шансове за реален успех“, добави Трайков. На въпрос как ще коментира факта, че ГЕРБ бави обявяването на своите кандидати за президентските избори, Трайков отговори лаконично: „Нямам претенеции да тъклувам мотивите на ГЕРБ. Видях г-н Цветанов в Търново, но той не ми каза“.

Трайков смята, че за решаването на бежанския въпрос България трябва да използва всички ресурси на Европейския съюз – средства, хора техника. „Една от стъпките, които се обсъждат напоследък е създаването на обща европейска армия и ако в миналото това е означавало някакъв проблем като алтернатива на НАТО, то сега е точно обратното. Тя би помогнала на ЕС да гарантира сигурността на съседните райони.“, добави той.

За избора на вице президент Трайков заяви, че ген. Събев не е излъчен, тъй като има генералска мода, а защото е изключително достоен човек.

„Намираме се в ситуация, когато сигурността на страната и гражданите става доминираща. Като български офицер ми е неудобно да виждам как нашата страната крета. Много рискове възникнаха, ние се намираме на граница на ЕС и НАТО, което налага нашият принос към колективната сигурност и способностите ни като странаа да бъдат много стабилни.“, заяви ген. Събев.