Поверителен доклад на Берлин предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България. Това съобщават две големи германски медии, които имат достъп до доклада, посочва Дойче веле, цитира Dnes.bg.

"Билдцайтунг" разполага с нов доклад на германското правителство, озаглавен "За развитието на ситуацията с мигрантите в България", изготвен от структурата "Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция", в която участват германската полиция и германското разузнаване BND.

Авторите му предупреждават, че бежанският поток се пренасочва: "В резултат от мерките в Егейско море каналджийските групи все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа".

Според „Билд”, в случай, че бежанският поток наистина се пренасочи, българската полиция, която и без това страдала от „липса на средства и персонал”, можела да се окаже "за известно време отвъд границите на възможностите си".


”Ако се отчете броят на мигрантите в страната, очевидно там съществуват „значителни пропуски при контрола на влизащите” и „засилена активност на каналджиите”, съобщава ntv и цитира данни, изнесени от вътрешния министър Румяна Бъчварова, според които през първото тримесечие на 2016 година притокът на мигранти в България е спаднал с 30% спрямо предишната година. От 1 януари до 31 март 4 202 души са поискали статут на бежанци в България.

В кореспонденция се казва още: „След затварянето на тъй наречения Балкански маршрут и след мерките, предприети в Егейско море, трафикантите търсят нови пътища към ЕС. Броят на нелегалните мигранти в България расте вече от месеци. Правителството в София все по-осезаемо се чувства изоставено от ЕС. Оградите по границите с Турция и Гърция не предоставят достатъчна закрила, казват в София. Въоръжени граждански отряди вече тръгнаха на лов за бежанци, а в отговор на усиления вътрешнополитически натиск българското правителство оповести издигането на още огради.”

И в „Билдцайтунг” става дума за новите огради и „ловците на бежанци”. Щефан Майер от ХСС казва пред вестника следното: „Сега София е длъжна ефикасно да охранява външната граница на ЕС. В краен случай може да помогне агенцията на ЕС „Фронтекс”."

„Билдцайтунг” публикува голям репортаж с текст, снимки и видеоматериал, разказващ за групите доброволци, които преследват бежанци в България. Главни действащи лица в репортажа са трима души с маски и с български трибагреници по дрехите си. Очевидно коментирайки тази публикация, евродепутатът от германския ХДС Елмар Брок казва пред „Билд” следното: „В държава от ЕС са недопустими такива частни граждански отряди, които излизат на лов за бежанци”.