Фериботът на Цветелина Бориславова тръгва на първия си курс в петък. Вижте как изглежда лайнерът (снимки)

img

Корабът „Дружба”, който е собственост на известната бизнес дама Цветелина Бориславова в готов за  първия си курс. Фериботът се намира в Бургас и ще на първия си курс за Грузия в петък (15-ти август).  Тогава ще бъде официално открита и първата РО/РО линия между пристанищата Бургас (България) и Поти (Грузия).  „Дружба” е най-големият по своите размери РО/РО кораб опериращ на територията на Черно море.  Дължината му е 180 метра, широчината 25 метра, товарният капацитет на плавателния съд е 1900 линейни метра, което означава възможност за превоз на около 140 транспортни единици. 

Корабът „Дружба”, който е собственост на известната бизнес дама Цветелина Бориславова в готов за  първия си курс. Фериботът се намира в Бургас и ще на първия си курс за Грузия в петък (15-ти август).  Тогава ще бъде официално открита и първата РО/РО линия между пристанищата Бургас (България) и Поти (Грузия).

„Дружба” е най-големият по своите размери РО/РО кораб опериращ на територията на Черно море. 

Дължината му е 180 метра, широчината 25 метра, товарният капацитет на плавателния съд е 1900 линейни метра, което означава възможност за превоз на около 140 транспортни единици. Корабът разполага с 90 места за леки автомобили. Всички места са разположени върху 11 пауби.

Корабът е построен през 2002-ра година в Севиля. С него могат да плават 400 души в това число и екипажа. За тях са създадени отлични условия за пребиваване в 48-те часа, колкото трае прехода от Бургас до Поти.

Общо 130 са каютите за пасажери, от които 8 отделени за ВИП клиенти.

Две от останалите каюти са пригодени за хора с увреждания.

На кораба има обособен кино салон, както и бар в който пасажерите могат да разпускат.

Идеята на собствениците е да се възобнови традиционното партньорство между Европа и България и  бившите съветски републики.

„Ще възстановим това партньорство, като вдигнем нивото на обслужване, използвайки всички предимства на този страхотен кораб, като целта ни е всеки наш клиент, да се върне при нас и да стане наш приятел”, каза Огнян Райчев, който е изпълнителен директор на линията.

Първото отплаване на кораба за Грузия ще бъде в петък (15-ти август). Лайнерът ще отплава на седмичен график всеки петък по дестинацията Бургас-Поти –Бургас. В началото на септември към линията ще бъде включено и руско пристанище, като в момента се провеждат преговори дали то да бъде в Сочи или в Новоросийск, каквито са двата варианта.

„Транзитното време за отплаване между Бургас и Поти е по-малко от 48 часа. „Дружба” е в състояние да покрива разстоянието дори и по-бързо т.е. всяко забавяне в порта може да бъде компенсирано, така че разписанието да бъде спазено”, каза Огнян Райчев.

Цената за пътуване се формира според дължината на отделното превозно средство транспортирано на борда.

„Цената варира между 650 до 1400 евро за различните видове превозни единици. В сумата влиза храна и каюта за шофьора през целия път. Стойността  на билет за пътник е 100 евро”, каза още Огнян Райчев.

Според Цветелина Бориславова решението за старт на подобна линия е доста смело, защото инвестицията е много голяма, а геостратегическата ситуация в региона(напрежението между Русия и Украйна и между Европа и Русия) много трудна.

„Решихме, че България трябва да върне позицията която имаше на връзка, която да балансира контактите между Изтока и Запада. Ключово е да има редовност в движението на ферибота независимо от това, че в началото ще е трудно, корабът няма да е пълен, може да работи и на загуба, но ние трябва да спазваме линията, за да може  да докажем че осъществяваме една непекъсваемост, между контакта между Изтока и Запада. Връзката е сигурна, бърз и удобна. Освен това България е най-краткия път към Европа особено след изграждането на магистрала „Тракия”, така че нашата идея е това да е началото на много повече феририботни линии за Кавказието, Русия и България,” каза Бориславова.

По думите и започващия проект е с изключителна статическа важност за България не само за региона на Бургас.

Собствениците се похвалиха, че вече има интернет сайт, на който ще бъде показван грфика на пътуванията. На него всеки собственик ще може да наблюдава онлаин  къде е товара му във всеки един момент.

7 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

7 Коментара

 •  
  One of all
  2014-09-10 21:24:05

  Не- на флага ще пише: "Курвата на Боко!!!"

 •  
  гражданин
  2014-09-01 09:12:07

  И ТАЗИ Е ПЕСТЯЛА ОТ ЗАКУСКИТЕ...

 •  
  морски
  2014-08-31 17:46:35

  Г-жо Бориславова Вие сте открили една свободна ниша за бизнеса.Крайно време беше това да се случи Успехи!

 •  
  Илиана
  2014-08-23 17:04:11

  Аз съм българка и от 2 години съм омъжена за грузинец, родом от гр. Поти. Много се зарадвахме, че се възстанови морската линия Бургас-Поти. Смятаме често да се възползваме от нея - за лични и бизнес цели. (и не само ние; това е евро-азиатски коридор). Успех и късмет на начинанието! Госпожо Бориславова, не обръщайте внимание на скептиците!!!

 •  
  Илиами
  2014-08-23 16:37:33

  Много хубаво начинание! Успех и късмет!!!

 •  

  Как под какьв под ПИРАТСКИ флаг -Череп срога и крьстосани кости и надпис герб

 •  
  морски-горски
  2014-08-13 18:33:17

  Под какъв флаг ще плава? Българският не го виждам...Дайте сайта да го видим

Най-новото

Актуални теми

Двама са светкавично задържани за изнудване в Приморско

Огнен ад в Средец, загинаха баща и две деца

Пожар унищожи бившата постройка на детска градина срещу хотел "Приморец"