Флора 2014 под въпрос

Флора 2014 под въпрос
{/news_images}

Общество 6713 0

BurgasInfo

Цветното изложение  Флора   може да не се състои тази година. Причината е изграждането на нови павилиони, което трябва да започне тази пролет и да превърне Флората в постоянен експозиционен център. Така 31-то издание ще се посрещне бургазлии с изцяло нова визия през  2015 година.  

Новата Флора ще бъде изградена с 3 300 000 лева. Миналата година Общинският съвет гласува изтелянето на заема, за да може прокъсаните куполи да отстъпят място  на постоянни конструкции, които да носят приходи на Общината през цялата година.  

Сегашното съоръжение е проектирано и реализирано в началото на 80-те години на миналия век. То се състои от 3 броя конструкции оранжериен тип с обща площ 1347 квадратни метра. Изложбените халета имат метален скелет. Покритието е временно, двупластово от външна и вътрешна текстилна вата, и се сменя всяка година заради бързата амортизация. След дългогодишна употреба металните конструкции на павилионите са в неугледно състояние. Към настоящия момент Флората е с остаряла визия и е нерентабилна, тъй като ежегодните разходи по поддръжката са много по-големи от генерираните приходи, обясняват от Община Бургас. Досега съоръжението не можеше  да се използва целогодишно, защото няма отоплителна инсталация, пожароизвестителна и сигнално-охранителна система.

Как ще изглежда новата Флора?

Главната  сграда ще се състои от пет основни зали за експозиции (модули), с различна височина, обединени в средата с приемно-разпределителна зона, допълнително тяло за експозиции, щандове за търговска дейност във вътрешния двор, открити експозиционни площи и трафопост, като е предвидено и облагородяване на прилежащите зелени пространства. Проектът е изцяло съобразен с околното парково пространство и ще се вписва по естествен начин в него. Достъпът на автомобили ще продължи да бъде ограничен. Цялостната концепция на Флора Бургас е насочена към създаването на мултифункционален експозиционен център за: изложения - за цветя, строителни материали, техника и др.; конгреси и браншови събирания; частни партита; културни и музикални събития; музейни експозиции и др.

Търговците, които досега изнасяха  маси с цветя на алеите по време на изложението,  също ще бъдат улеснени. Те ще могат да прибират саксиите си в павилиони с приплъзващи се врати, което да  гарантира сигурността им и охраната през нощта.

Повече можете да видите ТУК.

Етикети:

коментари

0

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com