Руско училище отваря врати в Бургас ?

Руско училище отваря врати  в Бургас ?

Общество 1870 2

Бургас може да стане първият български град , в който да бъде открито руско училище. Вече върви такава кореспонденция, пише вестник „24 часа”.

Хиляди руски граждани се заселват у нас трайно, приемат българските си имоти за не като втори дом край морето, а като основно жилище.

По данни на Руския център в Бургас броят на постоянно пребиваващите в областта стига вече  до 6000 души, като през лятото се увеличава двойно. Според почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев те са вече 10 000 души. Тенденцията била да се заселват и рускоговорящи от Украйна и Казахстан.

„Когато станах кмет преди 6 години, в Бургас русначетата бяха 4, а сега са 250”, е заявил Димитър Николов.

„Нуждата от такова учебно заведение става все по-належаща. Изпратили сме предложение до МОН и с тяхното министерство вървят преговори за стиковане на учебната програма”, е казала зам.-кметът  по образование Йорданка Ананиева.

Предварителните планове били училището да отвори тази есен, но детайлите по програмата забавили откриването. Сега русначетата на постоянно пребиваващите им родители учат в български паралелки.

За сега няма яснота къде ще бъде училището. В който и район да е, жилищата автоматично ще скочат, тъй като руснаците с деца  ще се заселят около  училището, обясняват брокери на недвижими имоти.

 

Етикети: руско училище, изграждане, Бургас

коментари

2

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com

06.07.2013
19:58

хриса

Да ходят в нашите училища.Да учат български.Ние как навремето учихме руски ...

06.07.2013
15:27

какво значи руско училище

какво значи руско училище,защо не искат да ходят в българско училище??? Да си направят неделни или вечерни училища без да им се определя и дава сграда?българите в чужбина -пътуват по 20-30 километра за да стигнат до такива български центрове/а и всички чужденци/вкл.руснаците/.Защо в Бургас съдейства да се харчат пари/които няма /и които могат да се използват за построяването на 5 начални училища -примерно?