Носят по улиците човек върху тоалетна чиния

Младежи от фондация "Астика" се закичиха с макети на тоалетни чинии и рула с тоалетна хартия, за да отбележат Световния ден на тоалетната.

който се чества днес. Идеята на младежкия информационно-консултантски център „Астика”- Бургас бе да се обърне внимание на проблема, че над 40% от населението на Земята няма достъп до тоалетна и течаща вода.

Не малка част от българските граждани все още нямат канализация до домовете си и ползават външни тоалетни без течащата вода. Проблемът е актуален за почти всяко българско село или по-бедните градски райони.

Кампанията започна с „отворени врати”  за информиране на младежите в офиса по повод „Деня на тоалетната”, а следобед младежи-доброволци минаха по улиците на града, за да включат в темата и разхождащи се бургазлии.

Ежегодно в световен мабат 2,2 милиона деца под 5- годишна възраст умират от дехидратация в следствие на диария, т.е. на всяка 14 секунда умира по едно дете от дизентерия. 50 % от болниците в света са заети от пациенти, страдащи от зарази в следствие на липсата до безопасна питейна вода и лоши хигиенни условия. Една десета от глобалните заболявания могат да се преодолеят, като се подобри водоснабдяването и канализацията на хората. Това ще повиши и тяхното качество на живот.

            „Изчислено е, че подобряването на санитарно-хигиенните условия може да спаси  750 000  деца от смърт годишно” – цитира даннни от международно изследване Георги Димов - доброволец от фондация „Астика”.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Огромен пожар в ж.к. "Славейков", изгоряха заведение и магазин

Екшън в ромската махала на Горно Езерово

Бургаската 2017- красива, зрелищна, жестока и романтична (ОБЗОР НА ГОДИНАТА ВИЖ ТУК)