Хотелиери и ресторантьори имат готовност за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец, съобщиха от браншовата организация. По думите им токът за бизнеса е скочил 10 пъти, като не е изключено скоро да се наблюдават фалити.

В пиковите часове цената на мегаватчас достига до 2000 лева и сметките ще са непосилни за бизнеса. Още повече, че според енергийни експерти ценовите равнища ще се запазят и през следващите месеци, а пазарът не е в състояние да поеме драстично увеличение на цените на услугата за крайния клиент, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

От там съставиха писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от банкрути вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса.

Те добавят, че браншът е много енергоемък и токът е голямо перо в разходите на фирмите. Увеличението на цената на тока до 2000 лева за мегаватчас е в часовия пояс след 16 часа, в който се осъществява близо 45 на сто от потреблението на хотелите. Затова и от бизнеса не могат да си позволят да икономисват електроенергия точно тогава, когато туристите се връщат от плажа, използват най-големи количества топла вода, а кухните работят на максимум, за да се подготвят за вечеря.

Друг фактор - в този горещ период и климатиците работят на абсолютен максимум, защото времето е задушно, отбеляза председателят на БХРА Георги Щерев.

"По-добре да не работим при такива цени на тока", пресметна той.

Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА и собственик на хотел в Слънчев бряг смята, че държавата трябва да дава компенсации над определена цена на тока, както беше по време на пандемията от COVID-19.

"След няколко дни, когато пристигнат фактурите за ток, хотели и ресторанти масово ще изпаднем в несъстоятелност, защото не можем да си ги платим. Буквално ни обричат на гибел. Ако досега съм плащал 10 000 лева сметка за ток, сега ще ми искат 120 000 лева. Как точно да ги платя при условие, че няма как да поискам от клиентите 10 пъти повече, а и да поискам – няма кой да ги плати", каза Налбантов.