Над 400 кита са се хвърлили на брега на Нова Зеландия. Стотици животни са загинали преди доброволците да стигнат до мястото и да започнат да ги връщат във водата.

Това е едно от най-масовите самоубийства на морските бозайници в Нова Зеландия.

Департаментът по околната среда е преброил 416 кита на брега на залива Голдън бей на Южния остров. Около 70% от тях са загинали. Служители на департамента, доброволци и местни жители са се опитали да отведат останалите навътре в морето по време на прилива, но шансовете за оцеляването им не са големи. Като отчитаме броя на загиналите животни, трябва да си дадем сметка, че другите са в критично състояние, коментира Ендрю Ламасон, регионален шеф на департамента по околна среда.

Спасяването на животните се усложнява от това, че по скалите на крайбрежието има много мъртви китове, а това пречи на оцелелите да отплават в открито море.

По брега е направена жива верига, за да предотврати нови опити за самоубийство на вече спасени китове.

Няма еднозначен отговор какво кара морските бозайници да се хвърлят на брега. Най-популярна е теорията, че един или няколко кита се озовават на брега и подават сигнал за бедствие, а останалите идват на помощ. Ако бедстващото животно е заседнало в плитки води, делфините и китовете, притекли се на помощ, също се оказват в капан./manager.bg