Токовите удари по морето се дължат и на мръсни въздуховоди

img

Преразходът на електрическа енергия по Черноморието се дължи и на непочистените клапи, въздуховоди, решетки и други елементи на инсталациите на

Преразходът на електрическа енергия по Черноморието се дължи и на непочистените клапи, въздуховоди, решетки и други елементи на инсталациите на голямата част от хотелите и заведенията по морето. А също и на търговски, обществени, административни и индустриални сгради и производства,  смятат от Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните инсталации.

Дебитът на въздуха се намалява до 30%, което води до по-голям разход на енергия за достигане на проектните параметри за температура, влажност и скорост на въздуха.

За намаляване на загубите на енергия и повишаване на енергийната ефективност модерното строителство е ориентирано към така наречените уплътнени сгради, т.е. без инфилтрация, възможен най-малък брой или без отваряеми прозорци. В следствие на това единственият източник на пресен въздух за човека е чрез вентилационната инсталация. За да се използва топлината на изходящия въздух, се използва все по-голям процент рециклиран въздух. По този начин не само частици от външния въздух могат да преминат през филтрите, но също и замърсяванията от строителните материали, влакна, килими, бои, от хора: мъртви кожни клетки, вируси, бактерии, косми и т.н. Всичко заедно може драстични да влоши качеството на въздуха в помещението. Концентрацията на опасни частици е най-висока в топлообменниците, оросителните камери и въздуховодите.

Неспазването на изискванията при проектиране, монтаж, експлоатация и неправилната поддръжка на инсталациите води до влошаване на качеството на въздуха, който се подава в помещенията.

Натрупванията от кондензирали мазнини по елементите на изходящите вентилационни инсталации на търговски кухни са  предпоставка за възникване на пожари, а на всичко отгоре и качват разхите за електроенергия, припомнят още специалистите.

Чистият въздух е ключът към здравословния живот на хората, прекарващи от 70 до 90% от живота си в затворени помещения. Човешкият организъм се нуждае ежедневно от: 1 кг храна, 2 литра вода и от 15,000 литра въздух, посочват от Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните инсталации.

Изпълнителният орган по здраве и безопасност във Великобритания (HSE)  например описва главните симптоми свързани със Синдрома на болната сграда (SBS) като суха и дразнеща кожа, обриви, главоболие, летаргия, раздразнителност или слаба концентрация, изсъхване и дразнене на очите, дразнене на гърлото, запушен и течащ нос. Тези симптоми се проявяват с нарастваща честота или степен, когато човек прекарва времето си в определена сграда. Важно е да се отбележи, че симптомите намаляват чувствително или изчезват напълно при прекарване на определено време извън сградата (от няколко часа до няколко дни), което показва, че тези оплаквания са свързани със престоя в сградата.  В Обединеното кралство 55% от персонала в такъв тип сгради имат посочените симптоми.

Информацията,  че у  нас вентилационните системи на обществени сгради, училища, хотели, болници и бизнес паркове са потънали в прах и сеят неподозирани зарази, защото не се почистват, предизвика огромен интерес. А също и информациите, че опасни пожари дебнат на летища и в ресторанти заради занемарени вентилационни системи.

Логичен е въпросът кой и как контролира качеството на въздуха в обстествените сгради.

Според  българското законодателство контролът на общественото здраве е поверен на служителите на РИОКОЗ.
Инспекторите могат да проверяват състоянието  на публичните сгради и са задължени да предоставят на медиите исканата информация по този много важен въпрос.

У нас поддържането  на чистотата на  вентилационните системи е уредено  в следните документи и текстове: НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване. 

Чл. 21. Работните места и работното оборудване, включително вентилационните системи, се почистват редовно в съответствие с хигиенните и технологични изисквания.

Раздел IV, Вентилация на работните места в помещенията

Чл. 127. (1) При използване на климатична или на вентилационна инсталация не се допуска работещите да бъдат подложени на вредни въздушни течения.

(2) Отлагания и замърсявания, които създават непосредствена опасност за здравето на работещите, незабавно се отстраняват.

Наредба №-209 от от22/2004 за правилата  и нормите за пожарна и аварийна безопасност на обектите в експлоатация

Чл.  53   Вентилационните инсталации ,огнезащитни устройства и въздуховоди се поддържат в изправно състояние ,осигуряващо пожарната им безопасност.

Тези важни за здравето ни въпроси са намерили нормативното си решение в приетите от Техническия комитет за вентилация на сгради ТС-156 към Европейския комитет по стандартизация, стандарти, във връзка с Директивата за енергийната ефективност (Directive 2002/91 EC Energy performance of building – EPBD). В тези документи се определят критериите за чистота и хигиена, начините за измерване на количеството замърсявания, както и периодиката на инспекция и почистване на вентилационните инсталации.

От РИОКОЗ-Бургас обаче обясниха, че подобни проверки в хотели и заведения по морето не са правени, тъй като през летния сезон се набляга на проверки, свързани с хигиената в кухните и приготвянето на храната.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Огромен пожар в ж.к. "Славейков", изгоряха заведение и магазин

Екшън в ромската махала на Горно Езерово

Бургаската 2017- красива, зрелищна, жестока и романтична (ОБЗОР НА ГОДИНАТА ВИЖ ТУК)