Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) работи в посока максимално бързо да внедри системата за тол таксите. Това съобщи във Варна ресорният министър Николай Нанков. От 320 млн. лева, събрани през 2016 г., от винетни стикери, 190 млн. са от леки автомобили, отчете той.

Точно тази тенденция трябва да се обърне и България да използва геостратегическото си положение и по адекватен начин да тарифира транзитно преминаващите, смята Нанков.

„1 млрд. лева ще събираме от тол такси без това да ощетява обикновения български гражданин, ползвател на собствения си автомобил. Това е справедлив модел на заплащане на база изминато разстояние и тегло. Този, който амортизира повече, ще плаща повече”, коментира министърът.

Той изрази надежда, че до края на годината всички процедури по обжалване ще приключат и през 2018-та ще стартира внедряването на системата.

„Винетката винаги е била междинен вариант за таксуване. Електронните винетки не отпадат, отпадат хартиените стикери, които ще отпаднат и в България. Ще имаме изцяло електронизирана система, а държавата ще спести разходи за отпечатване, съхранение, разпространение. Към момента основно собствениците на леки автомобили издържат пътния сектор в България”, добави министърът.

Тази година трябва да стартира строителството на 25 км от магистрала „Хемус”, като за целта има осигурени пари, увери Нанков. /dariknews.bg