Пазарите в Бургас са заляти с домати, кайсии и праскови с надпис български. И ако за доматите все пак има вероятност да са расли на родна почва, то няма кайсия, която може да узрее в началото на юни, категорични са земеделци. Плодът узрява у нас в края на юни и началото на юли и тогава се продава. В момента е още зелен, а след лютата зима и студената пролет дори малко се забавя със зреенето.
Български праскови на пазара в момента звучи абсурдно, казват овощарите. Дори най-ранните сортове излизат през юли.
Вероятността за родни домати е по-голяма, ако са били отглеждани в оранжерии. Но тогава те няма как да се продават по левче килограма, защото разходите по гледането им са много високи.

Върхът на абсурда обаче е магазин в "Славейков" в близост до "Била", където и върху дините на парче и върху авокадото е сложен етикет "Произведено в България". И ако за дините има миниланен, ама много минимален шанс това да е близо до истината, то никой досега не е чувал у нас да вирее авокадо.

Крайно време е да спрат да ни лъжат, оплакват се бургазлии с кисел вкус от цената и от самите кайсии, които са брани недоузрели и са внесени незнайно откъде. Търговците са длъжни да напишат произхода на стоката и има закон за това. Но го спазват само големите вериги. В кварталните магазини всеки си пише каквото си поиска, а наивниците се ловят на въдицата. Хем скъпо, хем безвкусно, хем и с измамен етикет.

Искаме от Българската агенция по храните да правят проверка и на плодовете и зеленчуците. Искаме да знаем какво купуваме и какво ядем, пише до БургасИНФО читателят ни Стефан Марков.