Никой няма полза от затваряне на търговски обекти по време на активния летен туристически сезон. За да не се случва това обаче, данъчното и осигурителното законодателство трябва да се спазва и касовите бележки да се издават не само при изрично настояване от страна на клиенти. Около тази теза се обединиха хотелиери, туроператори и представители на браншови организации в сферата на туризма на среща в Бургас, организирана от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.

Заместник териториалният директор на НАП Бургас Кирил Пологов, директорът на дирекция „Контрол“ Пенка Жекова и началникът на отдел „Оперативни проверки“ в НАП Бургас Димо Георгиев представиха основните моменти от тазгодишната лятна кампания на НАП по засилен контрол по спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. Сред основните акценти и цели на данъчните ще бъдат бизнесът в сферата на туризма да се дисциплинира и да повиши степента на доброволно спазване на данъчните и осигурителни закони. В случаите на умишлено укриване на обороти с цел избягване на данъчно облагане, законите ще се прилагат в цялата им строгост. При първо установено нарушение - неиздаване на фискален бон, търговският обект ще бъде запечатван за срок до две седмици, а при повторно – за един месец, бяха категорични от териториалната структура на НАП. До момента мярката е приложена към повече от 100 обекта на територията на бургаски регион. От НАП Бургас уточниха още, че ще бъдат проверявани и доходите на собствениците на запечатаните обекти.

Ще се правят изненадващи проверки на място на хотелите, които да установяват реалната заетост, данъчните вече активно проследяват и сайтовете за резервации. Във фокуса на контролните действия ще бъдат и семейните хотели, и местата за настаняване от по-малък мащаб по Южното Черноморие. Ще се обменя активно информация с черноморските общини по отношение заетост на легловата база. Под данъчен мониторинг вече са поставени обекти с традиционно високи обороти през активния летен туристически сезон. Първите проверки на дискотеки в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг вече са факт. Засилен ще бъде данъчният контрол и при провеждането на концерти, фестивали и изложения. Териториалната структура на НАП в Бургас ще събира и данни за луксозни автомобили, имоти и яхти, фирмена собственост, с оглед използването им за лични нужди и начисляването на данък уикенд.

Представителите на НАП Бургас отговориха и на много въпроси, свързани с контролната дейност на приходното ведомство и апелираха към представителите на сектора да бъдат активни и да изпращат сигнали при съмнения за укриване на приходи.