Само в три ресторанта в Бургас проверяващите от Националната агенция по приходите са открили големи разлики в касовите наличности по време на абитуриентските балове, съобщиха от НАП. В дните около 24 май данъчните са извършените повече от 40 проверки на хотелиери и ресторантьори по Южното Черноморие, както и в областите Ямбол и Сливен.

В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг, който е най-предпочитан от абитуриентите за празнуване, нарушения не са били засечени. От НАП отдават това на дисциплиниращия ефект, който е постигнат след множеството проверки през изминалите години.

С оглед наближаващия активен летен туристически сезон се засилва данъчният контрол по черноморските обекти. Много от заведенията на ключови места по Южното Черноморие и с традиционно високи обороти вече са поставени под наблюдение.

От НАП напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой. Поискването и съхранението на фискалния бон е много важно, тъй като упражняването на правата на потребител без този документ силно се затруднява, пише топновини.

Освен актове и наказателни постановления, когато се установят нарушения, свързани с липса на касов апарат или неиздаване на фискален бон, търговските обекти, допуснали нарушенията ще бъдат запечатвани за срок до един месец, съобщават още от Националната агенция за приходите. От началото на годината запечатаните обекти в цялата страна са над 700, само в бургаски регион те са над 90. Само за последните 20 дена в Бургас са запечатани 7 автомата на самообслужване, предимно в автомивки и сервизи, поради липса на дисплей с реквизитите на касовия бон.