Топлите витрини са направени за улеснение на домакините, или за лесна печалба, пита бургазлийката Сийка Тодорова. Купих си пилешка пържола от витрината на голям хипермаркет в ж.к. "Славейков". Там ме бяха примамили с неизбежните промоции, които пускат с листовки по пощенските ни кутиии, или ни облъчват направо по телевизията.
Взех пържолата, понеже е диетична и отговаря на диетата, предписана ми от лекар.
На витрината не пишеше цена на килограм, а беше сложен странен еткет - 160 грама - 2,99 лева. Помислих, че ще ми претеглят парчето, което после се оказа после полуизпечено месо, но просто го сложиха в торбичка и на касата платих точно 2,99 лева. Нямам идея как в магазина са се сдобили с абсолютно еднакви пилешки бутчета, които до едно тежат точно 160 грама. Домакиня съм от доста време и зная, че всяко пиле има различен грамаж. Така че не съм сигурна нито колко грама беше пържолата, нито в учудващото за мен ценообразазуване.
В нашата търговска практика стоките се продават с цени за килограм. Някъде се изхитриха и ги предлагат за 100 грама, но поне можеш да го умножиш по 10. За мярка 160 грама не бях чувала.
Не ходя с калкулатор на магазина и чак вкъщи изчислих, че килограмът на пържолата е 18,70 лева.
Същите тези пържоли се продават в съседните специализирани за пилешко месо магазини да 11 до 12 лева за килограм. Ако действителната цена беше написана коректно на витрината, просто нямаше да си купя това. За сведение подобна пържола от бутче се предлага в капанчетата в "Славейков" за 3,50 порцията плюс гарнитурата и ти я приготвят на мига.
Моята се оказа полусурова, пресолена и леко ухаеща. Дано да е на непозната подправка, а не на развалено, защото и вкусът беше странен...
Признавам, че не влизам в тези маркети, но имаше промоция на стоки, които ми трябваха. Признавам, че никой не ми е давал пържолата насила и сама си я купих. Но докато едни стоки се намаляват, на други цените им се вдигат до небето и магазиът винаги е на печалба.
Горещ съвет от мен, ако не разбирате какво са ви написали на етикета, не купувайте.
Лично аз подарих 3 лева на хипермаркита и една пържола на котките пред блока, защото въпреки високата цена, не ставаше за ядене, завършва писмото си до БургасИНФО, нашата читателка.