300 души, които в последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, но едновременно с това са купили скъпо имущество като недвижими имоти и автомобили, са проверени от Националната агенция за приходи през 2016 г, предаде "Стандарт".

Сред проверените има собственици на къщи в престижни райони и притежатели на луксозни лимузини. Това е записано в доклад на Министерството на финансите за прилагането на стратегията за справяне със сенчестата икономика, който наскоро беше приет от Министерски съвет.

НАП ежемесечно извършва селекция на рискови граждани, като получаваните официални доходи се съпоставят с данните за притежаваните недвижими имоти и превозни средства, които автоматично постъпват в НАП от полицията и общините. В случаите, в които няма обяснение за произхода на парите за скъпите покупки инспекторите на НАП извършват проверки и ревизии, облагайки недекларирания доход за 5 години назад заедно с лихвите, а в случаите, в които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност. За укриване на данъци в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години.

През 2016 г. данъчните затегнаха и контрола спрямо търговците в интернет. През април 2016 г. в дирекция "Контрол" в Централното управление на Националната агенция за приходи беше сформиран отдел "Електронен одит", чиято задача е да осъществява мониторинг на търговията в интернет, в т.ч. да възлага и координира контролни действия спрямо интернет търговци.

През 2016 г. специализираният софтуер на НАП за анализ на данни в електронен вид е използван в хода на 197 приключили ревизионни производства и 135 проверки. За година специализираните екипи за електронни ревизии в ТД на НАП са определили данъчни и осигурителни задължения в размер на 12,66 млн. лв. Засилва се осъществяваният контрол спрямо лицата, укриващи приходи/доходи от извършена търговска дейност в интернет. През годината са възложени 60 ревизии и 129 проверки на онлайн търговци. В резултат на приключилите 20 броя ревизионни производства са определени допълнителни задължения в размер на 1,6 млн. лв.