Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен, че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! В този случай разчитайте на в. „ШОУ”, който с безпогрешния си усет, ви ориентира кое е ментето и кое – оригиналът! Днес под прицел е любимият за мнозина ориз, който освен като вкусна гарнитура, е незаменим и в диетичните режими. Оказва се обаче, че в много от случаите добре познатите бели зрънца всъщност са... пластмасови.

Пазарът е залят с фалшив ориз, а всички знаем, че когато става дума за печалба, граници в производството няма. За съжаление такъв се оказва и този случай. А оризът е един от основните продукти, които българинът слага на трапезата си. По мнението на специалистите фалшивият ориз вече се произвежда масово и напоследък все по-често може да бъде открит, дори по витрините на големи търговски вериги. Колкото и да ви е трудно да повярвате, че може да попаднете на фалшив ориз в магазина, то вероятността това да се случи, е наистина доста голяма.

Той е една от най-евтините храни в света

Оризът е една от най-евтините храни в световен мащаб и поради тази причина мнозина са съзрели възможност за големи печалби. Най-голяма възможност да констатирате, че сте си купили не ориз, а фалшификат, има в Азия. За пръв път пък, фалшив ориз е бил открит в Китай, след това и във Виетнам, и Индия. Всички те са страни, където оризът е основно ястие. Той също може да бъде намерен в Индонезия и Европа в днешно време, но САЩ все още го нямат. Напоследък все по-често за такъв се споменава и в Европа, и у нас.



Изглежда точно като истински

На пръв поглед фалшивият ориз изглежда като истинския. Не е трудно да се заблудите, затова ви препоръчваме да бъдете особено бдителни, докато избирате. Защото може би дори няма да забележите разлика, ако не се вгледате по-сериозно. А фалшивият продукт след това със сигурност може да ви докара редица сериозни проблеми със стомаха или храносмилателната система. Твърди се дори, че фалшивият ориз съдържа картофи и синтетични вещества, а нерядко и други химикали. За съжаление обикновеният потребител не прави особена разлика между истинския и фалшивия – след тези редове обаче, се надяваме това да се промени.

В Китай произвеждат ориз от пластмаса вече от четири години и все още не са взети никакви мерки за изтеглянето му от пазара. Медии в Сингапур преди време дори съобщиха, че фалшивият ориз е направен от микс - картофи, сладки картофи и отровни парченца пластмаса.

Ментето е оформено точно като истинските бели зърна

но при готвене остава твърд и може да предизвика опасни здравословни проблеми. Оказва се, че една от най-популярните марки ориз в Китай, също е замесена в аферата с вредния хранителен продукт. Също така те смесвали прочутия сорт с пластмасовия и го разпространяват в цялата страна и извън нея.

Консумацията на такъв ориз е все едно се храниш с найлонова торбичка, предупреждават специалисти по хранене и медици, които твърдят, че при ежедневен прием на фалшивия ориз, може да се стигне дори до фатални последици!

Как да го разпознаете?

За да се предпазите от закупуване на фалшив ориз, трябва да спрете да консумирате този продукт. Разбира се, това е крайна мярка, за която все пак намираме добра алтернатива. Въпреки че никой не гарантира за качеството на вносните храни, предлагани на пазара, все пак бихте могли да разпознаете фалшивия ориз – но едва, след като си го купите.



Сложете го да се вари и го дръжте под око, докато кипне. Погледнете го и вижте дали той променя формата си или не. Фалшивият ориз не променя формата си, докато реалният я променя. Можете също така да вземете ориз в ръката си и да го помиришете. Ако мирише на пластмаса, това е фалшив ориз. В такъв случай не се колебайте да го изхвърлите!
Ще ви припомним един популярен в световен мащаб случай, който е достатъчно показателен. Неотдавна известна компания за сладкиши изтегли от пазара милиони десерти, само защото един германец намерил малко парче пластмаса в един бонбон. Установено е, че в един пакет китайски ориз може да има пластмаса, колкото от една торбичка.
И все пак – ето някои начини да разпознаете пластмасовия ориз и да защитите здравето си:

Чрез вода – сложете супена лъжица от ориза в чаша вода. Ако той падне на дъното, значи няма проблем.

Чрез огън - запалете няколко зрънца. Ако не горят, значи няма проблем, ако горят, значи има нещо гнило.

Чрез счукване – ако счукате няколко зрънца и те станат на бял прах, всичко е наред. Ако забележите жълти петна, значи има фалшифициране.

Чрез мухъл – сгответе малко ориз и го преместете в пластмасова купа. Оставете го на слънце за няколко дни, ако има следи от мухъл, значи е наред.