Бурас и Шаосин ще продължават да задълбочават икономическите и културни връзки. На официална церемония днес беше преподписано за нов 3-годишен период споразумение за сътрудничество и обмен. Под документа поставиха подписите си кметът Димитър Николов и Ксу Мингуанг, зам.-кмет на Шаосин. На церемонията присъстваха зам.-кметът Красимир Стойчев, Иван Тодоров - председател на Български център за туризъм и развитие на инвестициите в Китай, Диян Димов - директор на Пристанище Бургас, Василий Скрипка - директор на Бургаска Безмитна зона, Ивелина Стратева - директор на Дирекция "Икономика" в Община Бургас, Стамен Стамов - директор на Индустриален и логистичен парк-Бургас.

В 8-членната делегация от Шаосин бяха включени и представители на двете най-големи текстилни предприятия от китайския град.

"В продължение на добрите ни взаимоотношения, очакваме скоро посещение на бизнес делегация от Шаосин, която на място да се запознае с възможностите за инвестиции, тъй като интересът от китайска страна е голям", коментира кметът Николов.

Идеята е в Бургас, който е със стратегическо положение и отлични международни транспортни връзки, да се произвежда продукция за Европа и Близкия Изток.

Шаосин има статут на най-големият текстителен център в света. Китайският икономически партньор на Бургас е с 5 млн. души население.