2 милиона евро очаква община Камено за нов подем в икономическия и социални живот в региона. Местната власт, която за управление на амбициозния проект, в партньорство с община Бургас, учреди инициативна група с нестопанска цел, чиято цел е чрез разработването на проекти да осигури прогрес за земеделски производители и животновъди, предприемачи, ангажирани в сферата на обществените услуги, и да гарантира нов старт и промяна в качеството на живот за безработни, социално слаби и хора в неравностойно положение. По програмите ще могат да кандидатстват както юридически лица, които развиват стопанска дейност, така и общината и неправителствени организации, чиито проекти с обществено полезна цел – – ремонт на читалища, стадиони, изграждане на детски площадки, игрища, оборудване на библиотеки, ще бъдат стопроцентово финансиране- всичко това със средства на Европейския съюз.

До момента близо 49 000 лева са средствата, които общината е използвала за изготвянето на стратегията. Тя ще бъде предадена в Министерството на земеделието и се очаква финансиране от ЕС. Стратегията обхваща 24 населени места, от които 22 села и 2 града- Камено и Българово с над 16 000 души население.

Ще се кандидатства по две основни програми- за развитие на селските райони и човешки ресурси.

„Всеки лев в общината е добре дошъл”, каза кметът на Камено Жельо Вардунски. И подчерта, че стратегическата цел на проекта е чрез повишаване на конкурентоспособността на местната икономика, да се развива и потенциала на хората.

Сред приоритетите на програмата са- развитие на предприемачеството, разкриване на нови работни места, повишаване на доходите, съхраняване на културното наследство и подобряване на социалната и околната среда.