Работодателите обаче продължават да се оплакват, че на пазара на труда липсват специалистите, от които имат нужда. Стругари, заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери, оператори на машини - стотици свободни и незаети от месеци работни места - за тези специалности е обявил бургаският бизнес. Защо няма кандидати за тях и как да се преодолее този дефицит? Отговор на този и редица свързани с него въпроси беше даден днес на среща, организирана по инициатива на Община Бургас. В нея взеха участие зам.-кметът Красимир Стойчев и Ивелина Стратева - директор на дирекция "Икономика и стопански дейности", директорите на три професионални училища - Коста Папазов/Електротехникума, Роза Желева/Механотехникума, Фотинка Въргова/Професионално техническо училище, Цанко Иванов от Бургаска търговско - промишлена палата, директори и представители на мениджмънта от редица местни частни компании, Пристанище Бургас и общински фирми.

Така общината даде старт на нова програма за по-ускорено развитие на процеса за свързване и взаимодействие на местния бизнес и професионалните училища. Целта е да се подготвят по-успешно и повече кадри, които да се реализират тук и да работят за икономическото развитие на града.

Реална безработица в Бургас няма. На пазара липсват специалисти, от които бизнесът реално има нужда. А младите продължават да се записват за висше в специалности, от които пазара на труда е пренаситен. Работодателите трудно си обезпечават текущите кадрови нужди, а още по-трудно им е да мислят за растеж, въпреки че останалите условия за него са налице, е становището на професионалния бизнес. Според предприемачите не е нормално броят на местата в университетите всяка година да е почти равен с броя на завършващите средно образование. Така, вместо да се хване на работа, след абитуриентския бал буквално всеки може да влезе някъде и да учи за висше образование. Проблемът идва след това. Страната ни е пълна с дипломирани висшисти, които откриват, че не могат да си намерят работа по завършената специалност и тепърва започват да се преквалифицират, учейки занаят.

В Бургас е почти невъзможно да откриеш незает стругар, а тези на възраст под 45 години са редки като бяла лястовица!, твърди бургаският бизнес.

Всеобщата мода сред младежите е да искат работа на компютър и да стават мениджъри, е мнението на ръководителите на училищата в Бургас. След 7 клас повечето от децата кандидатстват в езиковите гимназии, а интересът към професионалните е по-слаб. Директорите изразиха желание преработването на учебните програми да продължи и то да става със съдействието на Общината и фирмите - потенциални работодатели. Искат да се разкриват паралелки в най-търсените специалности на пазара на труда.

Община Бургас изготвя списък и график, по който представители на местни предприятия да участват в родителски срещи при седмокласниците. Там те ще се постараят да убедят родителите, че живеем във време, в което овладяването на един достоен занаят често ти дава по-висок стандарт на живот от ученето в университет на какво да е, просто заради дипломата. Целта на работодателите е да помогнат повече и качествени деца да изберат професионалните училища след 7 клас, след това да следят развитието им, да помагат, да инвестират в тях, за да ги вземат във фирмата си веднага след абитуриентския бал.

Със съдействие на общината от миналата година се разкриха паралелки по дуално обучение в Електротехникума и Механотехникума, благодарение на българо-швейцарския проект "Домино". Сега се обмисля възможността за създаване на допълнителни обучителни центрове, които също да помагат за попълване на недостига от най-дефицитните кадри в местната икономика.