Бизнесът в Бургас: Пълно е с висшисти, а трябват шлосери и заварчици

img

Не е нормално броят на местата в университетите всяка година да е почти равен с броя на завършващите средно образование, казват предприемачите

Работодателите обаче продължават да се оплакват, че на пазара на труда липсват специалистите, от които имат нужда. Стругари, заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери, оператори на машини - стотици свободни и незаети от месеци работни места - за тези специалности е обявил бургаският бизнес. Защо няма кандидати за тях и как да се преодолее този дефицит? Отговор на този и редица свързани с него въпроси беше даден днес на среща, организирана по инициатива на Община Бургас. В нея взеха участие зам.-кметът Красимир Стойчев и Ивелина Стратева - директор на дирекция "Икономика и стопански дейности", директорите на три професионални училища - Коста Папазов/Електротехникума, Роза Желева/Механотехникума, Фотинка Въргова/Професионално техническо училище, Цанко Иванов от Бургаска търговско - промишлена палата,  директори и представители на мениджмънта от редица местни частни компании, Пристанище Бургас и общински фирми.

Така общината даде старт на нова програма за по-ускорено развитие на процеса за свързване и взаимодействие на местния бизнес и професионалните училища. Целта е да се подготвят по-успешно и повече кадри, които да се реализират тук и да работят за икономическото развитие на града.

Реална безработица в Бургас няма. На пазара липсват специалисти, от които бизнесът реално има нужда. А младите продължават да се записват за висше в специалности, от които пазара на труда е пренаситен. Работодателите трудно си обезпечават текущите кадрови нужди, а още по-трудно им е да мислят за растеж, въпреки че останалите условия за него са налице, е становището на професионалния бизнес. Според предприемачите не е нормално броят на местата в университетите всяка година да е почти равен с броя на завършващите средно образование. Така, вместо да се хване на работа, след абитуриентския бал буквално всеки може да влезе някъде и да учи за висше образование. Проблемът идва след това. Страната ни е пълна с дипломирани висшисти, които откриват, че не могат да си намерят работа по завършената специалност и тепърва започват да се преквалифицират, учейки занаят.

В Бургас е почти невъзможно да откриеш незает стругар, а тези на възраст под 45 години са редки като бяла лястовица!, твърди бургаският бизнес.

Всеобщата мода сред младежите е да искат работа на компютър и да стават мениджъри, е мнението на ръководителите на училищата в Бургас. След 7 клас повечето от децата кандидатстват в езиковите гимназии, а интересът към професионалните е по-слаб. Директорите изразиха желание преработването на учебните програми да продължи и то да става със съдействието на Общината и фирмите - потенциални работодатели. Искат да се разкриват паралелки в най-търсените специалности на пазара на труда.

Община Бургас изготвя списък и график, по който представители на местни предприятия да участват в родителски срещи при седмокласниците. Там те ще се постараят да убедят родителите, че живеем във време, в което овладяването на един достоен занаят често ти дава по-висок стандарт на живот от ученето в университет на какво да е, просто заради дипломата. Целта на работодателите е да помогнат повече и качествени деца да изберат професионалните училища след 7 клас, след това да следят развитието им, да помагат, да инвестират в тях, за да ги вземат във фирмата си веднага след абитуриентския бал.

Със съдействие на общината от миналата година се разкриха паралелки по дуално обучение в Електротехникума и Механотехникума, благодарение на българо-швейцарския проект "Домино". Сега се обмисля възможността за създаване на допълнителни обучителни центрове, които също да помагат за попълване на недостига от най-дефицитните кадри в местната икономика.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Жестока катастрофа с автобус от Бургас за София, има жертви и ранени

Задържаха педофил, зарибявал малка бургазлийка за секс в интернет

Пламнаха два вагона на влака от София за Бургас