"Защитата на природата, както и съдебната реформа, за които под формата на благородни призиви много НПО-та се изказват, се оказаха добра хранителна среда" - каза в Каварна главният прокурор Сотир Цацаров. Според него заповедта на министъра се преглежда от прокурорите за нейната законосъобразност и дори ако се намери частично основание, тя ще бъде протестирана пред Върховния административен съд.

Другият проблем, според Сотир Цацаров, са до колко изпълнителите на местната натура за "Калиакра" са изпълнили задълженията си. Цацаров е категоричен, че границите са спорни и вероятно ще има отправени материали към Върховната касационна прокуратура.

"Как толкова години не е обърнато внимание на лобистки поправки в законите, в резултат на които изникнаха ветропаркове и голфигрища, но сега се оказа, че поминъкът на местните хора - земеделието, риболовът и други, е основният проблем за птиците. Уважавам и птиците, и хората, но на първо място поставям хората", каза Цацаров.

По отношение на опитите на Цветан Василев да се скрие зад закона "Магнитски", главният прокурор е категоричен, че това е само пропаганден шум и не се притеснява, че защитниците на банкера отвъд океана, го наричали нарушител на права.

"За мен той е единствено беглец от закона. Превел е на кантората зад океана 50 000 долара, а тя е лобистка", каза още Цацаров.

Главният прокурор заяви, че делото срещу Живко Мартинов, известно като "Суджук гейт" ще бъде внесено в края на октомври - началото на ноември. Това ще бъде първото дело в специализирания съд, което ще се гледа по новите поправки в НПК.

Цацаров не скри, че партийна форма на управление, каквато схема беше изкарана в Добрич със "Суджук гейт", същестува и на други места. Той каза още, че в Добрич пред прокурор и съдия са дошли доброволно още 11 свидетели, освен първоначалните 7.

Главният прокурор не коментира казуса за военния завод Дунарит, защото до края на тази седмица бил в отпуск и от понеделник ще се занимае с проблема.

Главният прокурор беше в Каварна, където участва в откриването на районната прокуратура. Сградата е дадена с решение на Общинския съвет за ползване от 10 години на ведомството, а ремонтните работи са за 16 000 лева. /24chasa.bg