Кортовете до хотел „Приморец” ще бъдат дадени на концесия за 32 години. Това реши днес Общинският съвет в Бургас. Докладната за отдаването на спортния терен, входирана от кмета Димитър Николов, бе приета с 28 гласа За и нула против и нула въздържали се. Представителите на опозицията буквално вдигнаха ръце и не участваха в гласуването. Причината- гарантираните пари за община Бургас са незначителни, каза Константин Бачийски от СЕК.

Според приетото предложение концесионерът следва да извърши в обекта инвестиция в размер на 1 928 698 лева без ДДС. Срокът за изпълнение е определен на 24 месеца. Концесионерът ще плаща на Общината 5 % от реализираните годишни приходи от експлоатацията на обекта, но не по-малко от 10 000 лв. годишно.

„Аз съм зашеметен”, каза Ангел Божидаров от Националния фронт за спасение на България. „Ако вие сте собственик на този имот в топ центъра на Бургас, ще направите ли така, че да получавате десет хиляди лева на година”, обърна се той към Диян Димов от ГЕРБ, който подкрепи предложението. Според Константин Бачийски параметрите, заложени в предложението за отдаване на концесия, са силно ограничаващи. „Малко са фирмите, които имат да имат капитал минимум 50 000 лева, каквото изискване е посочен Това условие ограничава конкуренцията”, подчерта той. От опозицията настояха за увеличение с 20 000 на концесионната такса, като дори предложиха да се гласува тайно, но и това бе отхвърлено. „Задължителната инвестиция, която концесионерът ще направи, по никакъв начин не носи добавена стойност за общината”, каза Бачийски. Георги Дражев от НФСБ втърди тона още повече: „Концесионирането е пълна простотия”, обяви той и представи собствен икономически анализ: „За две години се изплащат инвестициите, за останалите 30 години общината ще изгуби 15 милиона”, каза той. „Можем да се обзаложим и аз ще организирам управлението за 10 години. И ще ви черпя всяка вечер”, обяви Дражев. Колегата му Ангел Божидаров определи решението за отдаване на концесия като „пладнешки грабеж”.