Декларация в подкрепа на социалната работничка от Бургас, която бе пребита от роми през май т.г. в квартал „Победа” разпали страстите в Общинския съвет. Тя бе инициирана от ГЕРБ, от БСП твърдо се противопоставиха хората на Борисов в Бургас да си приписва заслугите за приемането й. „Да не се връщаме в годините, когато признавахме ръководната роля на една партия. О, минало незабравимо”, обяви от трибуната на общинския съвет Евгений Мосинов.

„Призовавам г-н Мосинов да използва всичките си контакти и цялата си обществена тежест да направите така, че в комисията по социална политика да има представител на БСП”, контрира вносителят на декларацията д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ. „Нека не говорим с езика на омразата”, заяви Шерефет Мехмет от ДПС и подкрепи жителите на квартал „Победа”. „Пришълците, паразитите да си заминат. Но останалите, които живеят в този квартал- нека не ги поставяме под общ знаменател”, призова той, но думите му провокираха съветника от НФСБ Георги Дражев: ”Аз говоря с езика на любовта, не на омразата, но любов към закона, към данъкоплатците, към децата, които ходят на училище… Това е езика на любовта, а останалото е искане да има санкция за всички закононарушители и общинските съветници да прекратят ухажването на тези общества, които лежат на гърба на останалите наши съграждани”.

В крайна сметка декларацията бе приета с гласовете на 42 общински съветници, един се въздържа.

Ето какво се казва в нея:

Социална работничка беше нападната по време на работа в офиса на Агенцията за социално подпомагане в бургаския квартал „Победа”. Случката се разиграва през деня, като извършител е майка на шест деца живуща в района.

Агресията била заради еднократна помощ от 250 лева за първокласник, която тя трябвало да върне на държавата, защото детето не ходи редовно на училище.

Нападната служителка има над 13 години стаж в системата за социално подпомагане. Тя е получила удари по главата и тялото. От медицинското свидетелство става ясно, че жената имала и разместена става.

В момента на деянието на мястото е имало мъж, който успява да помогне на пострадалата. Той извикал и екип на бърза помощ.

Ние, общинските съветници от Общински съвет Бургас, не можем да останем безучастни към този инцидент. Категорично го осъждаме!

Призоваваме представители на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на вътрешните работи да намерят механизъм, с който подобни действия да бъдат ограничени.

Факт е, че служителите на Агенцията за социално подпомагане в бургаския квартал „Победа” работят под стрес от физическа разправа. Скандалите и заплахите са всекидневие в работния им процес.

В същото време обществото изисква от тези служители да си вършат задълженията съвестно и да упражняват строг контрол в сферата на социалното подпомагане.

За да се случва това трябва да се вземат спешни мерки за подобряване условията на работа на служителите, като преди всичко да бъде осигурена тяхната безопасност.

Предлагаме в знак на подкрепа декларацията да бъде гласувана от всички политически сили в Общински съвет – Бургас.