Страшен скандал се разрази в студиото на БНТ. В предаването "Още от деня" гостува зам.-председателят на парламента и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки, който влезе в остри пререкания с водещата Поли Златарева.

„С мажоритарния вот няма да има безмозъчна маса от 240 анонимници. И аз съм част от системата, но аз влязох мажоритарно. Познават ме, ходя и по тъмно и по светло", обяви лидерът на партия „Воля” по повод мажоритарния вот.

Той отрече да са подкрепили предложението на ГЕРБ за мажоритарния вот. „Първо никога не сме подкрепяли законопроекта на ГЕРБ, а волята на българския избирател. Това не е тяхно, внесено е от референдума на Слави, преди това Мая внесе. Ще внесем наш законопроект”, добави той.

Предложението на „Воля” е субсидия да получават само партиите от Народното събрание.

По повод предложението на Данаил Кирилов – шеф на правната комисия, отново да има референдум, Марешки заяви, че референдуми трябва да има. „Ако Данаил Кирилов може да формулира някакъв нормален въпрос, да го изнесем и хората да се изкажат на подписка и да отидем на референдум”, заяви Марешки.

Зам.-председателят на парламента добави, че на тези избори са излъгали българите, за разлика от Франция и Америка. Там хората не се излъгали.

Марешки нападна журналистката от БНТ Валя Ахчиева и я обвини, че разследванията срещу него са фалшиви новини. Относно мерките срещу реекспорта на лекарства и данните изнесени от разследване на БНТ, Марешки заяви, че се борят срещу този проблем, както се борят с картела на горива.

„Хората трябва да излязат на бунтове да се борят за правата си. Абсолютно ги призовавам”, категоричен беше Марешки. Коментарът му предизвика острата реакция на водещата Поли Златарева, която невъзмутимо попита как е възможно зам.-председателят на парламента да призовава хората към бунт. Журналистката защити и своята колежка Валя Ахчиева като поиска обяснение от депутата защо не прави нищо, за да промени статуквото, срещу което каза, че ще се бори.

„Защо не са решили въпроса с реекспорта на лекарства. На мен проблем ми е системата, която го създава. Аз нямам власт. Излизат срещу мене, ето, народни представители. Продължавам да си удрям главата в стената. Всичко е режисирано в тази държава. Вдигат си ръчичките под строй”, избягна въпроса на водещата как ще спре реекспорта на лекарства Марешки.

Той отбеляза, че започват проекта за евтини жилища по 300 евро във Варна и ще внесат законопроект за 300 лв пенсия, да напомнят какво са обещали тези, които ни управляват./пик/