Президентът на Сърбия Александър Вучич номинира за министър-председател Ана Бърнабич, която в момента е министър на държавната администрация и местното самоуправление.

Бърнабич ще бъде първата жена министър-председател на страната и първият премиер с хомосексуална ориентация.

Бърнабич е един от най-успешните министри в настоящото правителство на Сърбия. За едната година, откакто работи този кабинет начело с Вучич, тя осигури гражданите да могат да получават всички необходими документи на едно гише.

Бърнабич не е член на управляващата Сръбска прогресивна партия и й предстои да управлява като непартийна личност.

Вучич каза, че номинацията на Бърнабич не е поражение за Сръбската прогресивна партия. Той вероятно е избрал нея, за да предотврати всякаква борба за наследството в партията – защото новият премиер със сигурност ще пожелае да засили влиянието си и да застане начело на партията, пише "Ютарни лист". А това не би се очаквало то Бърнабич.

Освен това Ана Бърнабич е с хомосексуална ориентация и не крие това. Сръбската православна църква се примири някак си тя да участва в кабинета като министър, но да застане начело на правителството, това е прекалено за църквата. Имало е обаждания към мнозина министри, като чрез тях е изпращано посланието Вучич да се откаже от решението си и да номинира другиго. Но от кръговете около досегашния премиер Вучич бил изпратен ясен отговор: Църквата няма да избира премиера. По този начин Вучич показал силата си и потвърдил, че Сръбската православна църква няма да му налага какви решения да взима.

Корените на Ана Бърнабич са от хърватския остров Кърк, където семейството й се споменава в църковните регистри още през 1673 г. Ана Бърнабич е родена през 1975 г. в Белград. През 1994 г. заминава да учи в САЩ, където завършва бизнес администрация. Продължава образованието си във Великобритания, където получа диплома по маркетинг. Докато е на Острова, започва политически да се ангажира, поддържайки връзките между сръбските реформаторски сили и медиите във Великобритания.

Обявявайки номинацията, Вучич каза, че Бърнабич ще ръководи икономическите дейности и процеса на по-нататъшна дигитализация, а политическите дейности в правителството ще бъдат управлявани от Ивица Дачич.

Вучич представи 41-годишната Бърнабич като трудолюбива жена, която притежава нужните професионални и лични качества. Според него тя ще „покаже уважение към партиите, които очаква да я подкрепят, и ще работи за просперитета на Сърбия“.

В Сръбската прогресивна партия обаче няма единство за избора на Бърнабич начело на правителството, което трябва да стане до 22 юни.

„Разделението в партията е пълно. Това решение е изненада за мнозина. Трудно ще е всички наши депутати да вдигнат ръка за Бърнабич“, каза източник на сръбското издание „Блиц“ от партията.

Вучич би могъл да се окаже в неприятна ситуация, пише изданието. Тъй като парламентарното мнозинство начело със Сръбската прогресивна партия има близо 160 депутати, изборът на новия премиер може да се окаже под въпрос.

"Сръбската прогресивна партия има 102 народни представители, една трета от които със сигурност не са доволни от решението на Вучич", каза източникът на изданието. Ако наистина се стигне до сценарий, в който 30 депутати от тази партия плюс шестимата от Единна Сърбия откажат да се подчинят на Вучич, изборът на Ана Бърнабич може да стане проблематичен.