Общинската избирателна комисия в Айтос прекрати предсрочно правомощията на кмета на село Чукарка Джемал Хамид, избран с бюлетината на БДЦ. Повече от месец той не е ходил на работа, не отговарял на телефонните обаждания и не можело по никакъв начин да бъде издирен, за да се оправдае евентуално защо не е стъпвал в кабинета си. По неофициална информация кметът е заминал на гурбет в чужбина.

Пред Общинската избирателна комисия в Айтос е постъпило писмо от кмета на общината Васил Едрев. С него се уведомява, че Джемил Хамид – кмет на село Чукарка неоснователно не се явява на работа за период от повече от един календарен месец. При проверка в кметството е установено, че Джемил Хамид не е открит на работното си място и не отговаря на телефонните обаждания. Констатирано е, че лицето не е представило болничен лист и не му е разрешено ползването на годишен отпуск.

Съгласно разпоредбите от Закона за местното самоуправлнеие и местната администрация пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец. ОИК е длъжна в тридневен срок от получаване на документите да уведоми кмета, който може да направи писмено възражение пред комисията в тридневен срок. Изпратено писмо от 27 април от председателя на ОИК-Айтос до кмета на село Чукарка е върнато неполучено, като върху него е отбелязано, че лицето отсъства, тъй като е в чужбина.

На електоронната страница на община Айтос и на информационното табло на Общината е публикувано съобщение до Хамид, в което му е предоставен тридневен срок за изразяване на становище. Въпреки това до настоящия момент липсват каквото да е становище или доказателства, представени от Джемал Хамид.

Затова от ОИК-Айтос са счели, че от предоставените доказателства безспорно се установява, че кметът на Чукарка без основание отсъства от работа за срок, по-дълъг от един календарен месец. Този факт се потвърждава от невъзможноста на ОИК да уведомят лицето и да го поканят да предостави възраажение.

Така-кметът правомощията на кмета-беглец са прекратени предсрочно и предстои насрочванен на частични избори.